Belki siz duymuyor olabilirsiniz ama üst düzey yöneticiler neden ekiplerinin en yetenekli çalışanlarının şirketten ayrıldığı ile ilgili şikayet ve merak içerisine sık sık giriyorlar. Bunun nedenini araştırmacılar gayet iyi açıklamış. Okuyalım!



Aşırı Yük Bindirme
Yetenekli ve çalışkan bir kişiye yapabildiği ölçüde fazla iş vermek en büyük yanlışlardan biri. Müthiş bir perfromans gösterdiği için daha fazla iş yüklemek onun kendini cezalandırılmış hissetmesine neden oluyor. Stanford Üniversitesi araştırmasına göre haftada 50 saati geçen her çalışma temposunda perfromanslar en yetenekli çalışanlarda bile düşüyor.




Ödül Sisteminin Eksikliği
Mutlaka ama mutlaka bir ödül sistemine ihtiyaç var. Biz demiyoruz dünyaca ünlü Entrepreneur girişim ve iş hayatı dergisi de söylüyor. Yöneticilerin gerçekten şirkete ekstra değer katan çalışanlarını mutlaka ödüllendirmesi gerekiyor. Bu da her zaman maaş artışı ile değil eğitimle tatil imkanıyla vb olabiliyor.




Çalışanların Umursanmaması
Yapılan bir araştırmaya göre işinden ayrılan insanların %50'den fazlası tek neden olarak yöneticileri ile anlaşamamayı gösteriyorlar. Aynı çalışanlara şirketle ilgili başka sorun var mıydı diye sorulduğunda hayır cevabı alınıyor. Gerçekten akıllı firmalar yöneticiler ile üst düzey kadro arasında sürekli bir iletişim kurarak ekiplere daha insancıl davranılması konusunda beyin jimnastiği yaptırtıyor.




Sözlerin Tutulmaması
Bir ödül programının veya hatta ofiste bir lokasyon değişikliğinin sözü bile verildiyse o çalışandan istenen gerçekleşirse bu söz mutlaka tutulmalı. Aksi takdirde yetenkli çalışanın şirkete karşı hiçbir sadakati kalmıyor. Bir sadakat kalmayınca da bu iş ikili ilişkilere dönüyor ve kısa vadede de bitiyor.




Yanlış Ekip Kurulması
Özellikle en yetenkli çalışanların ayrılma sebeplerinden biri de yeteri kadar kalifiye olmayan çalışanların ekibe dahil edilmesi. Böylece kişi kendini orası için fazla görmeye başlıyor ve şirketle arasındaki bağ kopmaya başlıyor. Bağ kopmaya başlayınca yöneticinin yaptığı her adım sorgulanmaya başlıyor güvensizlik ortamı ise kısa sürede ayrılığa neden oluyor.




Yeniliklere Kapanmak
Yetenekli çalışanların her zaman diğerlerinden farklı ve inovatif düşünceleri olabilir. Bu belki çalıştıkları bölümle veya şirketin genel sorunları ile ilgili de olabilir. Eğer çalışanların gerçekten sıradışı gibi gözüken fikirlerine önem verilmezse bu sefer o kişiler önem verilecek bir yer arayışına giriyorlar. Yaratcılığın arttıkça operasyonunun düşeceğini düşünen yöneticiler sayesinde de işten ayrılıyorlar.




Yetenekli İnsanlardan Çekinmek
Evet maalesef bazı yöneticiler bunu yapıyorlar. Ekiplerindeki kişilerin kendi seviyelerine gelme risklerini ortadan kaldırmak için her türlü yanlışı bilerek ve isteyerek yaparak kişinin şirketten kaçmasını sağlıyorlar. Bu noktada Nietzche'nin ünlü sözünü de tekrar hatırlamakta fayda var:

" Kendi omzuna tırman. Başka nasıl yükselebilirsin ki!"




Çalışanların Becerilerini Geliştirmemek
Birçok iyi firma yetenekli çalışanlarından daha efektif verim almak için sık sık eğitim düzenler veya dışarıya eğitime gönderir. Eğer bir şirket içerisinde daha fazla gelişmeyeceğine inanan yetenekli bir çalışan varsa onun için ayrılık süreci çoktan başlamıştır.