Bahçeniz yoksa dert etmeyin. Balkon ya da terasta da mini bir bahçe yaratabilirsiniz. Tek yapmanız gereken klasik balkon düzenlemesinde kullanılan bitkilerin biraz dışına çıkmak. İşte öneriler...

Güzel bir mini bahçe oluşturmak için hazırlığımızı tam olarak yapar seçimlerimizde yaşadığımız bölgenin özelliklerini gözetirsek yaz ayları ve sonbahara sarkan güneşli günler boyunca keyif alacağımız bir ortam yaratmak çok kolay olacaktır.

NELERE İHTİYACIMIZ VAR?
- Alana göre irili ufaklı farklı malzemelerden yapılmış biçim ve renkleri değişik saksılar. (Hepsi temiz dip kısımları delik ve uygun suyu tutan tabaklı olmalı).
- İyi cins geçirgen bahçe toprağı
- İri kum
- İyi cins orman toprağı
- Organik yavaş eriyişli çiçekli-çiçeksiz gübre
- Ortama göre bitkiler (güneş ve gölge seven)

HAZIRLIK ZAMANI
Toprak hazırlığı en önemli aşama. Nedenine gelince; bitkiler çok küçük bir alanda ve yetersiz bir toprak içinde besin değerlerini çok çabuk tüketirler. Sonrasında sadece su ile beslenmek gelişmeleri için yetersiz kalır. Bu nedenle acele etmeyin. Büyük bir leğen ya da yere sereceğiniz naylon örtü üzerinde çalışın. Toprağınız hazır olunca işi bitmiş kabul edin. İyi bir karışıma eklenecek yavaş eriyişli gübre bir süre idare edeceğinden hem sizi yormaz hem de bitki gereken besini alacağı için sağlıklı olur. İyi cins bahçe toprağı ile orman gübresini eşit ölçeklerde karıştırıp 1/4 ölçekte dere kumu ya da ince çakıl-mıcır ekleyin. Bu karışıma kullanma önerisine uyarak yavaş eriyişli çiçek açtıran ya da yeşil yapraklı granül saksı gübresi ekleyin (organik tercih edilir bulabilirsiniz). İyice karıştırın ve temizlenmiş ya da yeni alınmış saksıların en dip kısmına çakıl ya da iri mıcır yerleştirdikten sonra hazırladığınız toprağı ekleyerek bitki dikimine geçebilirsiniz.



BİTKİ SEÇİMİ
Çok yıllık bitkilerin yanı sıra gözünüzü okşayacak kısa sürede size renk ve şekil verecek bir yıllık bitkileri harmanlamanızı öneririz. Bu seçimle kendinizi gerçek bir bahçede hissedeceksiniz. Bitkilerinizi yerleştireceğiniz bölgenin güneş alan yerinin en arkasına seçeceğiniz büyük küp ya da saksılarınıza yaprakları dekoratif ve renkli olan Pennisetum ya da Phormiumlar dikebilirsiniz. Hemen önlerine daha küçük saksılara yerleştireceğiniz kırmızı ya da kavuniçi renkli gazanyalar birbirini tamamlayacaktır. Balkonların vazgeçilmezi olan sardunya petunya gibi bitkilerin sarkan ya da düz türlerini de ekleyerek renk ve biçim paletini zenginleştirebilirsiniz. Aralara birkaç kaktüs türü de serpiştirebilirsiniz. Aynı yerin gölge olan alanına en arkaya kocaman saksıda bir papirus ve aynı saksının çevresine de beyaz renkli cam güzeli dikebilirsiniz. Korkmayın ikisi de su ve gölge ister. Önlerine de beyaz çiçek veren lantanalar mineler ya da yumrulu beyaz çiçekli begonyalar koyarsanız diğer renkleri dengeleyecektir. Tabii mutlaka bu önerileri uygulamak zorunda değilsiniz. Gönlünüz hangi bitkiyi çekiyorsa değişiklik istiyorsanız gölge ve güneş durumunu göz önünde bulundurarak hayal gücünüzü harekete geçirin ve seçiminizi yapın. Eksiğinizi bir su bitkisiyle tamamlamak isterseniz bir çinko kap ya da su akıtmayan bir fıçı içine güzel nilüfer çiçekleri koyarak göz ziyafetinizi tamamlayabilirsiniz. Unutmayın nilüferler açmak için güneş ister.


DÜZENLİ BAKIM ŞART
Eğer dikim kurallarını tam uygularsanız gerisi solan çiçeklerin ve sararan yaprakların kesilmesi kullanma talimatı gereğince gübre ilavesi toprak yüzeyinin sık sık tırmıklanması gibi çocuk oyuncağı... Aylardan mayıs tam zamanı; kolları sıvamaya başlayın derim.