Kadınların bedenlerinde hoşlanmadıkları yer en hoşlanmadık yer erkeklere erotik gelebilir mi? Sorunun cevabı bacaklar olduğu sürece evet Taschen’in yeni kitabı The Big Book of Legs ile bacak çılgınlığını yeniden yaşıyoruz.

Görünürde kemik kas ve yağ bileşiminden öte olmayan kadın bacağını bir başka uzuv olan koldan ayıran onu farklı özel hatta seksi ve erotik kılan nedir? Bedenin erojen bölgelerinden biri olmaması bir yana söz konusu kadın bacağının biçimsel -ve tabii ki işlevsel- olarak da erkek bacağından hemen hemen hiçbir farkının olmaması da dikkat çekici bir diğer nokta. İşte Taschen Yayınevi editörlerinden Dian Hanson bu sorunun cevabını aramak için yola çıkıyor ve sonuç 400 sayfalık fotoğraflarla ve harika bir metinle süslü bir resimli kitaba dönüşüyor. The Big Book of Legs; Taschen tarafından göğüs ve penis üzerine yayımlanan iki etkileyici kitabın ardından erotik beden bölgelerini işleyen üçüncü eser.. Farklı dönemlerden bol çıplak bacak resimli kitabın asıl amacı ise güzel bir kadın bacağının erkekler üzerindeki erotik etkisini anlatmak..

Ne Kadar Uzun O Kadar Seksi!

Kadın bacağının erotik tarihi Viktoryen döneme kadar uzanıyor. O günlerde ‘bacak’ kelimesini telaffuz etmek dahi yasak aslında; erkeklerin şehvetlerini uyandırmamak gerektiğine inanılıyor ne de olsa.. Dönemin moda koşullarında bacaklar sütun gibi iki uzuvdan daha ötesini ifade ediyor. Kadınların özellikle işçi sınıfından olanların 1890′lara kadar eteklerinin altına iç çamaşırı giymedikleri bilinen bir gerçek. Bu durumda erkeğin bir kadın bacağıyla ilgili fantezi kurması ayak bileklerinden başla***** kötü emellerine ulaşacağı bir yolu hayal etmesi anlamına geliyor. 19′uncu yüzyılda Avrupa özellikle Paris’in simgelerinden birine dönüşen kankan sakladıkları bacaklarını ortaya çıkarmalarından kaynaklanıyor. Avrupa ve Amerika kadın bacağıyla barışıp zaman içinde naylon çoraplar jartiyerler yüksek topuklu ayakkabılarla süslerken Uzakdoğu’da her şey bu kadar kolay gelişmiyor. Çin’de hâlâ bir kadının bacak uzunluğu iş hayatındaki başarısı kadar önemli. Hatta öyle önemli ki Amerikalı hemcinsleri için göğüs büyütme ameliyatı ne ifade ediyorsa Çinli kadınlar için de bacak boyunu uzatma operasyonları da öyle. Tabii tek farkla; bacak uzatma operasyonu çok zahmetli sancılı ve uzun bir süreç. İlk altı ayda bir kafes içine alınan bacakların dokuz ila 125 santimetre arasında uzaması sağlanıyor. Ancak altı ay boyunca bir hastane yatağına bağlı kalan hastanın yeniden yürüyebilmesi için bir yıl fizik tedavi görmesi gerekiyor. Sadece operasyon masrafının 25 bin dolar civarı olduğu söylenen bir yöntemle kadınlar dünyanın her yerinde aynı olduklarını kanıtlıyorlar aslında; güzellik uğruna kendi sağlıklarını dahi feda etmeye her daim hazırlar. Ama işte yine de Amerikalı kadınlara bedenlerinin en çok hangi bölümünü sevdikleri sorulduğunda ‘bacak’ cevabını almak sadece bir hayal. Yalnızca kadınların en sevdikleri parça olmayı başaramamak da değil üstelik; araştırmalarda bacaklar kadınların bedenlerinde en sevmedikleri yerleri. Erkekler kadın bacağının değerini veriyorlar oysa İngiltere’de gerçekleşen bir ankete göre erkeklerin yüzde 71′inin kadın vücudundaki en favori yeri bacaklar!

Milyon Dolarlık Bacaklar

Bacak çılgınlığı milyon dolarlık bacakların sahibi Betty Grable ile başlıyor. Hollywood’da 1940′larda çocuk yaştan itibaren ihtiraslı annesinin sürüklemesiyle film stüdyolarında çalışan şarkı söyleyen ve dans eden Betty Grable 1939 yılında Paramount yapımı Million Dollar Legs” Milyon Dolarlık Bacaklar filminde başrol oynamak için seçiliyor. Grable aslında ufak tefek çok uzun bacaklara sahip olmayan bir yıldız adayı. Ancak o günlerde sektörü hareketlendirmek isteyen bir iki yapımcı ve zeki bir menajer Betty Grable’ın bacaklarını dünyanın en güzel bacakları olarak sunmayı başarıyorlar. Hatta o kadarla da kalmayıp bacaklarını sigortalıyorlar. Bugün bacak boyları ve biçimleri birbirinden farklılık gösterse de bol bol görmeye alıştığımız ünlülerin her birinin akıl almaz rakamlara bacaklarını sigortalamaları boşuna değil. Jamie Lee Curtis’ten Brooke Shields’e Heidi Klum’dan Tina Turner’a Rihanna’dan Mariah Carey’e birçok star bacaklarına bir zarar gelmesinden korkuyor. Mariah Carey’nin asıl şöhretinin kaynağı olan sesini değil ama bir milyar dolara bacaklarını sigortalamış olması bacak çılgınlığının en ironik yanı belki de.. Marilyn Monroe Jayne Mansfield gibi efsaneler bir yana Bettie Page gibi pin-up kızların şansının arttığı dönemler geliyor zamanla Kâkülleri kuzguni siyah saçları seksi bakışlarıyla Bettie Page Marilyn Monroe’nunkini andıran bir geçmişten çıkıp şöhrete kavuşuyor. Sorunlu bir çocukluk baba tarafından tacizle geçen zorlu günler yetimhanede yaşam erken ve başarısızlıkla sonuçlanan bir evlilik. Hikâyelerindeki tek fark; Bettie Page’in ancak paranoid şizofren teşhisiyle akıl hastanesinde yattığı yılların ardından 60′lı yaşlarında gerçekten şöhreti tatması. Bugün Bettie Page dünyanın en çok tanınan bacaklarına sahip.

Bir Numaralı Bacak Adamı

Kadın bacağını erotikleştirenler arasında yaratıcı isimleri fotoğrafçıları da unutmamak gerekiyor. Elmer Batters; hayranlarının ‘bacak fotoğraf sanatının babası’ olarak tanımladıkları özel bir isim. Utangaç ayak fetişi bir fotoğrafçı eğer halkın ne istediğini biliyor ve fotoğraf tekniğinden anlıyorsa onu kim durdurabilir? Kendi kendini yetiştiren Batters ufak ışık oyunlarıyla 1960′ların naylon kadın çoraplarını en seksi en parlak gösteren kişisine dönüşüyor. Fotoğrafçı 1997′de yıllarca kadın bacağı fotoğrafı çektikten sonra uykusunda son nefesini vermeden önce bacaklarla ilgili tartışmaya son noktayı koyuyor; ona göre başkaları ne derse desin ‘kadınların göğüsleri sevgilerini ifade ederken asıl bacakları onların güçlerini temsil ediyor’

Marie Claire / Eda Göklü