Evlilik bittikten sonra yaşanacaklara hazır mısınız? Eski eşe nasıl davranmak doğru olur?



"Evlilikten dostluğa geçilebilir. Uzun yıllarını birlikte geçiren insanların bir anda her şeyi kesip atmaları doğru değil." diyor Doç. Dr. Kemal Sayar. Evlilik sonlandı diye sonsuza dek hafızamızdan silip hiç tanımamış gibi davranmak zorunda değiliz. Doğru ve seviyeli bir ilişki sürdürmek mümkün olabilir. Tabii doğru bir taktiksel uygulama yöntemiyle.

Cinsel yaşam bittiğinde dost kalınır mı?

Mümkündür evlilikten sonra çok rahat dostluğa geçiş olabilir. Boşanma kararı zamanında verildiyse ilişki yıpranmadıysa yıllarını birlikte geçirmiş insanların zaten bir anda her şeyi koparıp atmalarını önermem.

Aşk ya da ilişki bittiğinde çiftler görüşmeyi sürdürmeli mi?

Boşanma döneminde karşı tarafı çok üzecek bir şey yapılmamışsa ve boşanma mizaç uyumsuzluğundan kaynaklanıyorsa; daha sonra birbirlerine zor dönemlerinde destek olmak için bir araya gelip konuşabilirler.

Görüşmek unutmayı zorlaştırır mı?

Çiftler boşanma ya da ayrılık kararını çok sağlıklı bir şekilde vermişlerse ve içlerinde bir tereddüt yoksa zorlaştırmaz. Unutmak zorunda da değiller zaten. Yeni bir hayata başlamalarını zorlaştırmaz.

Çocuk varsa görüşmenin düzeyi ne olmalı?

Çocuk üzerinden birbirleriyle savaşmaya devam etmemeliler. Çocuk anne ve baba arasındaki anlaşmazlığın cephanesi olmamalı. İki haftada ya da ayda bir ikisi birlikte çocukla bir araya gelip 'Sen bizim için önemlisin' mesajını ona vermeleri gerekir. Çocuk da böylece boşanmayı daha kolay kabul eder.

Eski eş ya da sevgiliyle görüşmek yeni ilişkiler kurulmasına engel mi?

Eski ilişki tam olarak bitmişse iki kişinin de kafasında gönlünde küllendiyse zorlaştırmaz. Tam aksine dost kalmayı sağlar. Ancak yeni ilişki intikam veya yalnız kalmamak gibi duyguları tatmin için başladıysa bu durumda zedelenir.