Genç Osman 14 yaşında iken amcasının halli üzerine tahta geçti en geç vefat edilen padişah olduğu için GENÇ OSMAN denir.

Yaşı küçük olmasına rağmen eğer şehid edilmeseydi Osmanlı Devletinin bi Fatihi bi Yavuzu bi Kanunisi kadar iyi bir padişah olabilirdi.
Çünkü duraklama döneminde olunmasına rağmen nerdeyse her padaşah yüzeysel ıslahatlar yaparken ilk kez O sorunun asıl kaynağına el atmış ama maalesef tecrübsiz olmasından ve kendisini koruyacak iyi bi devlet adamının olmamasından dolayı bu tutumunu hayatıyla ödedi...

Lehistan Seferinde Hotin Kalesi kuşatılır ama disiplinsiz yeniçeriler sayesinde kale alınamaz ardından imzalanan antlaşma gereği kale Osmanlı Devletine bırakılır ama bu Genç Sultanı pek memnun etmez ve İstanbula döner dönmez devlet adamlarını hemen toplar ve yeniçeri ocağını kaldırmak istediğini söyler fakat toplantıda üvey annesi de vardır ve üvey annesi tahta kendi oğlu 4. Muratı geçirmek için bu kararı hemen yeniçerilere bildirir ve yeniçerilerden aldıkları haber karşısında hemen o gün sarayı basarak Genç Sultanı hal ederler ve bi kaç gün içersinde de yedikule de infazını gerçekleştirirler.
4. Muratın annesi Mahpeyker Kösem Sultanın yapdığı hata sadece genç sultanın hayatını sona erdirmemiş Osmanlı Devletini de çok büyük bi çıkmaza sokmuştur.Ve bu halden sonra ara ara başarılar elde edilse bile Osmanlı Devleti asla kendini toparlayamamıştır.
Mahpeyker Kösem Sultanın yapdığı hata felaketlerin başlangıcı olmuştur.