Telif hakkı olmadan hizmet veren dünyanın en önemli multimedia kaynaklarından Istockphoto’nun en başarılı 30 sanatçısı seminer ve workshop uygulamaları için ” iStockalypse” adı altında Kasım ayında İstanbul’a geldi.



Dünyayı değiştiren olayların fotoğrafçısı ve fotoğrafları!

Seminerde stok fotoğrafçılarına editöryal fotoğrafçılığı anlatan Tom Stoddart'a hafızalarımızdan silinmeyen Akbaba ile çocuk fotoğrafının çeken fotoğrafçının intiharını hatırlattık. Açlık savaş hastalık deprem felaket gibi birçok olaylara tanıklık eden ve bunları fotoğraflarıyla dünyaya duyuran biri olarak bu olayı nasıl değerlendiriyordu.



Ünlü fotoğrafçı Tom Stoddart'a bu tür konularda çalışırken neler hissediyor sorduk.

Evet o meslektaşımızı tanıyorum intihar etti. Bu tür hassas çekimlerde ben de çok etkileniyorum sinirleniyorum ve gergin oluyorum. Ancak o noktada fotoğrafı çekerken içinde bulunduğunuz durumu değiştiremeyeceğinizi bilmeniz gerekir. Bizim o anları fotoğraflamaktan ve dünyaya doğru aktarmaya çalışmaktan başka yapabileceğimiz bir şey yok. Amacımız yaşananları fotoğraflarımızla dünyaya duyurmak sadece buna konsantre olmalıyız. Biz sadece bu yolla onlara yardımcı olabiliriz.

Nasıl araç gereçler kullanıyorsunuz?
17 yaşındayken okulu bitirdikten sonra ufak bir gazetede işe başladım ve halen sürdürüyorum. Dijital fotoğraf makinesi kullanmıyorum film kullanıyorum. Bu şekilde çalışmak çoğu insan için oldukça pahalı. Fotoğrafta makineden çok hikaye önemli. Çektiğim karenin bir hikayesi olması gerekiyor.