Son görevine Kasım ayında çıkacak olan uzay mekiği ’’Discovery’’ bu yolculuğunda Atatürk’ün fotoğrafı ve 90. yılını kutlayan Anadolu Ajansı’nın logosunu da uzaya götürecek.


Endüstri meslek lisesi elektronik bölümünden mezun olan ve elektrikli cihaz tamirciliği yapan Ali Rıza Özsaran Uluslararası Uzay istasyonu’ndan (ISS) uzaydaki istasyon kurma çalışması sırasında 2005 yılında astronot Bill McArthur ile telsiz aracılığıyla görüşmeyi başararak uzaydaki astronotla telsiz bağlantısı kuran ilk Türk amatör telsizci" ünvanını kazandı.

Özsaran internet adresinden NASA’nın faaliyetlerini takip ettiğni söylerken NASA’nın Discovery ile Endeavour’un son kez uzaya gideceğini duyurduğunu uzaya gidecek mekiğin bilgisayarına fotoğraf ve isim gönderilebileceğini böylece internet aracılığıyla gönderilen resimlerin mekikle birlikte uzaya çıkacağını belirtti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün fotoğrafını uzaya göndermeye karar veren Özsaran "Discovery’nin 1 Kasımda uzaya hareket etmesi planlanıyor. Görev süresi 10 gün. 10 Kasımda uzaydaki görevinde olacak. Böyle anlamlı bir zamanda Atatürk’ün resminin uzayda yer almasının güzel olacağını düşündüm. Ulu Önderimizin Türk Bayrağı önünde imzalı fotoğrafı ölüm yıl dönümünde uzayda olacak. Atatürk’ün fotoğraftaki bakışı da ’İstikbal Göklerdedir’ sözünü anımsatıyor. Discovery 11 Kasımda görevini tamamlayıp gelecek. NASA 12 Kasımda kayıt yaptıranlara fotoğrafın uzaya çıktığına dair sertifika gönderecek" dedi.
90. yılını kutlayan Anadolu Ajansı’nın logosunun da Discovery’de yer alması için kayıt yaptırdığını dile getiren Özsaran "Atatürk ’Anadolu Ajansı Türkiye’nin sesini bütün dünyaya duyuracaktır’ demişti. Şimdi logoyu uzaya gönderiyoruz. Böylece Atatürk’ün kurduğu en önemli kuruluşlardan Anadolu Ajansı 90. yılında Türkiye’nin sesini uzayda da duyuracak" diye konuştu.
Uzay Kampı Türkiye’nin her yıl bir astronotu konuk ettiğini anımsatan Ali Rıza Özsaran tüm etkinliklere katıldığını her konuk astronotla tanışarak fotoğraf çektirdiğini ve böylece çok farklı bir koleksiyona sahip olduğunu belirtti.