Ankara Üniversitesi (AÜ) Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ethem Derman insanlara uzaylıların gelemeyeceğini fala inanmamaları gerektiğini ve 12 burç diye bir şey olmadığını anlattığında kendisine 'Hocam tüm hayallerimi yıktınız' denildiğini belirterek 'Bunlar bir takım üç kağıtçıların yalancıların para kazanmak için yaptıkları şeyler' dedi.
Prof. Dr. Ethem Derman TÜBİTAK tarafından Antalya Saklıkent'te amatör astronomlara yönelik düzenlenen Gökyüzü Gözlem Şenliği'ne katıldı. Derman AA muhabirine yaptığı açıklamada gökyüzü gözlem şenliği gibi faaliyetlerle insanlardaki gökyüzü merakının üzerine gittiklerini ve bu merakı bilimsel hale getirdiklerini anlattı.
Seminerlerde insanlara 'Marduk' diye bir gezegen olmadığını anlattığını kaydeden Derman 'Yeryüzüne bir gök cisminin çarpıp kıyametin kopmayacağını öyle hemen pat diye kıyamet kopmayacağını uzun uzun anlatıyorum. İnsanlara uzaylıların gelemeyeceğini fala inanmamaları gerektiğini 12 burç diye bir şey olmadığını anlattığımda aldığım cevap (Hocam tüm hayallerimi yıktınız) oluyor. Bunlar bir takım üç kağıtçıların yalancıların para kazanmak için yaptıkları şeyler. (Bilmem ne burcuyum şöyle olacak böyle olacak) diye bakıyorlar. Doğrusunu öğrenince de hayaller yıkılıyor. Bunlar bence çok güzel şeyler' dedi.
Prof. Dr. Ethem Derman teknolojinin her geçen gün hızla ilerlediğini ve buna bağlı olarak diğer tüm bilimler gibi astronominin de hızla ilerlediğini bildirdi.
Avrupa Birliği'nce 42 metre çapında bir teleskop yapıldığını ve önümüzdeki 10 yıl içinde harekete geçeceğini belirten Derman bu teleskop sayesinde uzayın en derin kısımlarının ve en uzaktaki gök cisimlerinin görülebileceğini aktardı. Yine 10 yıl içinde fırlatılan bir uyduyla öte gezegen olan bir çok yıldızın bulunabileceğine dikkati çeken Derman 'Onları gözleyeceğiz. Herhangi bir yaşam izi varsa onlarla iletişimde bulunabileceğiz belki de' diye konuştu.
Türkiye'de mevcut ekonomik durum nedeniyle astronomiye yeterli desteğin sağlanamadığını buna karşın Saklıkent'te yer alan Ulusal Gözlemevi'nde biri 100 diğeri ise 60 santimetrelik iki teleskop yer aldığını belirten Prof. Dr. Ethem Derman gelişmiş ülkelerin konumuna ulaşmak için daha çok çalışmak gerektiğini söyledi.
Derman Türkiye'de yeterli sayıda astronom bulunduğunu yurt dışında doktora yapan Türk bilim insanlarının da olduğunu kaydederek ABD'nin Avrupa ülkelerinin ve Japonya'nın elde ettikleri veri bilgilerini internet ortamına aktardıklarını kendilerinin de bu verilerden yararlandıklarını bildirdi. Derman Türk astronomlar olarak veri sıkıntı yaşamadıklarını ancak Türkiye'de büyük teleskopların bulunmaması nedeniyle derin uzay cisimlerini inceleyemediklerini ifade etti.
Dünyada amatörü en bol olan bilim dalının 'Astronomi' olduğunu vurgulayan Derman 'İlk insanlardan bu yana her türlü tanrı gökyüzünde aranmıştır. Her türlü iyiliğin ve kötülüğün gökyüzünden geldiğine inanmışlardır. Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir çağda dahi insanların gökyüzüne olan merakı sürüyor' diye konuştu.