Prof. Dr. Gülden GüvençLYS tercihleri öncesinde soruları yanıtladı.
Puanı istediği bölüme yetmediği için veya aile baskısıyla istemediği bölümde okumak zorunda olan gençlerinbağışıklık sistemi zayıfladığı için hem psikolojik hem de fiziksel sorunları kartopu gibi büyüyor. Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülden Güvenç
LYS tercihleri öncesinde gençlerin üniversite seçimlerini nelere göre yapmaları gerektiği konusunda sorularımızı yanıtladı:
'Sağlıkları bozulabilir'
Öğrencinin puanı istediği bölüme yetmiyorsasadece açıkta kalmamak için tercih yapmak ileride psikolojisini nasıl etkiler?
Bir kişinin işinde başarılı olabilmesi için dikkatini çalıştığı konuya vermesizaman ayırması
işini özenli bir biçimde yapması önem taşır. Böyle psikolojik özellikler içeren bir çalışma tarzı; kişinin uğraştığı konuya motive olmasına
bir başka deyişle severek
ilgi duyarak çalışmasına bağlıdır. Dolayısıyla
gönülsüz olduğu bir alanda okumaya gayret eden bir kişi derslerine çalışırken
ödevlerini yaparken aşırı strese girebilir. Bu da başarısının düşmesine
psikolojik
hatta fiziksel sağlığının bozulmasına yol açabilir.
'Yakın bölüm seçebilir'
Puanı istediği bölüme yetmiyorsaaçıkta kalmamak için neler yapılabilir?
İstediği bölüme en yakın konularda eğitim veren bir bölüme kaydolabilir. Artık disiplinler arası program sayılarının arttığı bir dünyada yaşıyoruz. Mesela; psikoloji bölümünde okumak isteyen bir öğrencipsikolojik danışma ve rehberlik bölümüne
eğitim fakültelerine veya insan ve toplum bilimleri alanında eğitim veren bölümlere kaydolabilir. Belki
yazıldığı bölümün programını daha ilginç bulup orada devam etmeyi tercih edecektir. Notlarını yüksek tutarsa bir yıl sonra istediği bir bölüme yatay geçiş yapma imkanı da olabilecektir. Ancak
tabii ki bu tercihlerin o kişi için 'iyi' bir karar olup olmadığını zaman gösterecektir.
'Kaygı ve stres artıyor'
Öğrenci istemediği bir bölümde okurkençevresine ısınamıyor ve eğitim programı ilgisini çekmiyorsa; isteksizlik düzeyine bağlı olarak kaygı ve stresi artar. Bu da psikolojik ve fiziksel yaşamında baskı yaratarak
kişisel-sosyal sorunlarının tırmanmasına neden olabilir. Kendisi için büyük önem taşıyan bir yaşam alanında
yani eğitiminde mutsuz ise
bağışıklık sistemi zayıflayacak
hastalıklarla baş etmesi güçleşecektir. Yakınlarıyla ilişkilerinde sorunlar artacak
bunların birikmesi kartopu etkisi yaratacak
böylece psikolojik sağlığı da bozulabilecektir
Paylaş