PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Standart Cebelitarık



YaGMuR_YüReKLiM
11.07.2015, 11:30
Cebelitarık (İng. Gibraltar), 1704 tarihinden beri İngiltere'nin idaresinde olan ve Cebelitarık Boğazında yer alan şehir





Nüfus

Nüfus artış oranı: %0.24 (2001 verileri)
Bebek ölüm oranı: 5.49 ölüm/1,000 doğan bebek (2001 tahmini)
Ortalama hayat süresi: Toplam nüfus: 79.09 yıl erkeklerde: 76.23 yıl kadınlarda: 82.1 yıl (2001 verileri)
Ortalama çocuk sayısı: 1.64 çocuk/1 kadın (2001 tahmini)
Ulus: Cebelitarıklı
Nüfusun etnik dağılımı: İspanyollar, İtalyanlar, İngilizler, Maltalılar, Portekizler
Dinler: Roma Katolikleri %76.9, Müslümanlar %6.9, Museviler %2.3, diğer %7 (1991)
Diller: İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Portekizce, Rusça



Tarih

Eski çağdaki adı Calpe'dir. Şimdiki adı ise Arap komutanı Tarık bin Ziyad'ın adını taşır. Tarık boğazın güvenliğini sağlamak için burada bir kale yaptırmıştır. Cebelitarık 1462'de Araplardan İspanyollara geçmiş, 1502'de resmen İspanyol topraklarına katılmıştır. 24 Temmuz1704'te İngiltere-Hollanda deniz kuvvetleri tarafından ele geçirilmiştir. 1705 tarihindeki Ultrecht Antlaşmasıylaİspanya kaleyi İngiltere'ye iade etmeyi kabul etmiştir.
Cebelitarık'ın statüsü iki ülke, İspanya ile İngiltere arasında hala tartışılıyor. Kendi isteğiyle İngiliz sömürgesi olarak kalmak isteyen Cebelitarık, 6 km² yüzölçümü, 35.000 nüfusuyla dünya üzerinde küçük bir alan zaptetmesine rağmen iki ülke arasında büyük sorunlara neden oluyor.
Cebelitarık'ın stratejik konumu Birleşik Krallık'ın kolonisi haline geldiği ilk zamanlar çok önemliymiş. Bu nedenle bağımsızlık istememesi ve İspanya tarafına geçmeyi düşünmemesi için İngiliz Krallığı tarafından çok iyi bakılmış. Bugün İngiliz sömürgesi olmaya devam etse de diğer sömürge ülkelerle karşılaştırıldığında asker sayısının en aza indirilmiş olmasıyla dikkat çekiyor.
Cebelitarık'ın geleceği için son günlerdede İspanya ve İngiltere şimdilik dostane görünen görüşmeleri sürdürüyorlar. Halkı kendilerini Britanyalı, Cebelitarık'ı da küçük Britanya olarak nitelendiriyor.
Adadaki yüksek kayalarda yaşayan maymunları meşhurdur.

Cebelitarık Köprüsü Projesi

14 km'lik Cebelitarık Köprüsü Cebelitarık Boğazı'nın üzerinde inşaa edildiğinde, şimdiye kadar yapılmış en uzun ve en yüksek köprü ünvanını alacak. Bu köprü tamamlandığında Müslüman bir ülkenin kültürüyle, Hristiyan bir ülkenin kültürü arasında bağ oluşturacağı ve Afrika ile Avrupa arasında ekonomik bağlantıların artmasına yardımcı olacağı düşünülüyo