PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Küba -havana



YaGMuR_YüReKLiM
11.07.2015, 10:54
Küba -havana
TARİHÇE
Adaya çıkabilen 12 kişiydi, ama sayıları gökte çakan şimşeklerden daha kısa sürede arttı. Ve Küba'da,1959 yılında bir perinin sihirli çubuğu değmiş gibi göz açıp kapayıncaya kadar devrim oldu.

Küba ayaklanması, 60 dönemi gençliğine göre sanki hiç sönmeyecek parlak bir efsaneydi; dönemin gençlik gruplarını girdap gibi içine çekti. Bu gruplar çeşitli ülkelerde onu bir kez daha gerçekleştirmenin yollarını ararken, ayaklanmanın liderlerinden
Arjantinli 'Che ' Guevara'nın büyük boy resimleri genç kızların yatak odalarına girdi. Kristof Kolomb, 500 yıl önce, bereketli topraklarını gizleyen dev ağaçları ve belki cennete bile zor bulunacak bolluğuyla Küba topraklarına hayran kalmıştı.

Katı bir sömürge yönetimi, yolsuzluklar, isyanlar, ayaklanmalar...Ve ABD'nin adayı işgali. İşgalden sonra gizli diktatörlükler dönemi başladı adada.Tüm bu olanlara karşı halkın ''26 Temmuz Harekatı'' olarak bilinen mücadelesi sonucu zamanında ABD tarafından Küba'nın başkanı olarak seçilen Fulgencio Batista 1 Ocak 1959 günü bir uçağa atlayıp kaçtı. Bir gün sonra da lider Fidel Castro, harekatın kırmızı-siyah bayrağını Santiago kentindeki kaleye dikti.

Kurulan yeni yönetim eski rejimden kalma kalıntıları temizleyip diktatörlük kurumlarını dağıttı. Küba ile ABD'nin arası açılmaya başlamıştı. Küba, böylece adım adım sosyalizme kaydı.

Küba 1970'lerde başlayıp 1980'lerde de devam eden Sovyet ekonomik yardımlarına dayanmayı sürdürdü. Ama 1991'de SSCB'nin dağılmasından ve Sovyet yardımının son bulmasından sonra ciddi ekonomik krizlerle sarsıldı; gıda maddeleri yine karneye bağlandı, yaşam standardı düştü. Bazı alanlarda özel yatırımı ve hiç olmazsa halk arasında küçük çapta ticareti serbest bırakmaktan başka bir yol artık kalmamıştı.
Küba'nın kaderi yüzyıllar önce dünya tarihiyle birlikte, kanla yazılmıştı; ancak onunla birlikte değişebilirdi.

Bu gün Küba'da politika konuşmak yasak. Ekonominin ise konuşulacak bir tarafı kalmamış. İnsanların ilgilendikleri konular sadece sosyal içerikli. Latin ülkelerine özgün aşkın ön planda tutulduğu bir yaşam tarzı oluşmuş. Hele 'sabun köpüğü' diziler başladığında ülkede hayat duruyor. İnsanlar televizyon karşısında Brezilya, Venezuella yapımı dizilerle başka dünyalara yolculuk yapıyor. Diziler Küba için özel yapılıyor ve modern yaşamın lüks yanları gösterilmiyor, evlerde sınırlı sayıda yerel kanal seyredilebiliyorken ( ki bu kanallarda çoklukla sisteme paralel ve halk tarafından sıkıcı bulunan yayınlar yapılıyor ) otellerde daha farklı kanalları seyretmek olası.


EĞLENCE & GECE HAYATI

Ritm & Müzik & Din
Afrika'dan 'yeni dünya'ya köle ticareti başladığında, Karaib adalarına getirilen köleler Afrika'nın değişik bölgelerinden toplanmış farklı kavimlere ait insanlardı. Dolayısıyla, o kavimin davulunu, müziğini, dinini ve kültürünü yeni yerleştirdikleri Karaib adasına taşımışlardı. Küba'ya götürülen kabilelerin çoğunluğu Nijerya bölgesindendi ve bölgede yaygın olan Santeria dini de kölelikle birlikte Küba'ya girmişti. Bugün Santeria, Kübalının -ırkı ne olursa olsun- kabul ettiği ve folklorlarına da yansımış dinlerdir.

Gerçek eğlenceye gelmek gerekirse...Havana'ya kolaylıkla bir müzik cenneti denilebilir. Bir turist için gideceği hemen hemen her yerde, kafelerde, sokaklarda, barlarda, otellerde, restoranlarda ve kumsalda, canlı müzik gruplarına rastlamak olası. Öyle ki, insan bazen kendi ülkesinde dinlemek olanağını bulduğu kaliteli latin grupların çokluğu karşısında şaşırıyor ve o zaman müziğin bir kübalı için hayatın vazgeçilmezlerinden biri olduğunu daha iyi anlıyor.

Eğlenmek için sayısız alternatifin olduğu bu şehirde, genellikle turistlere hitap eden cabaret showlar ve barlar kadar , normal bi Havana'lının ücretsiz veya birkaç dolar ödeyerek girebildiği yerel cafe ve barlara da rastlamak olası.

Normal barlarda ve diskoteklerde ki çoğunluğunu turist müşteriler oluşturuyor, giriş ücreti kişi başı 10-20 amerikan doları , yerel olanlarda (kübalıların da gidebildiği) ise 2-5 amerikan doları olarak değişmekte. Tabii bu atmosferi solumak ve yerel insanlarla kontak kurmak isteyenlerin biraz ispanyolca veya italyanca bilmeleri zorunluluk gibi. Gerek turistik ve gerekse yerel eğlence yerlerinde, turist olduğunuz anlaşıldığında sizden bir içki veya sigara yahutta birkaç dolar isteyenlere ve yanınıza gelip sizinle dans etmek isteyen kübalı kızlara alışmanız pek vakit almayacak. Öyle sıcak kanlılar ki!..Latin ritmlerine ayak uydurmak için ise Havanaya gitmeden önce ülkemizde de yaygınlaşan latin dans kurslarına en azından başlangıç seviyesini bitirmek için gitmek dansseverler için bir gereklilik.

O zaman '' Vamos a ballar ''....( Dansedelim)

Haftasonları ülkenin her yerinde üç davul eşliğinde yapılan dini törenlere rastlamak mümkün. Müziğin ritmiyle ,bedenini bir Aziz'in kullanmasına izin veren Kübalı aynı ritimlr kendinden geçer, boyut değiştirir. Belli bir ritm eşliğinde saatlerce dans eden insanlar tüm düşüncelerini aynı dalga boyunda birleştirerek azizlere çağrılar yapıyorlar. Bu çağrılara kulak veren bir aziz de gruptaki bir kişinin vücuduna girerek onu etkisi altına altına alıyor. Zira Santeri'nın tapınma yöntemi, insanın kendi benliğini müziğim ritmine bırakmasından geçiyor. Hani meşhur sürgün Kübalı Gloria Estefan'ın şarkısında söylediği gibi 'The Rhythm Is Gonna Get Ya', yani ritm sizi kontrolu altına alacaktır.
Bugün dans ve müzik Kübalının -ırkı ne olursa olsun- kabul ettiği, inaçlarına ve folklorlarına yansımış ikinci dinidir.

As' Somos
Adres: Calle A 310, Apt 7b, entre 3ra a, Miramar (234276)
http://[email protected] (http://[email protected]/)
1981'de Lorna Burdsall tarafından Küba dansının modernize edilerek geliştirilmesiyle ortaya çıkan As' Somos dansı değişik birçok öğenin biraraya getirilmesi ile zenginleştirilmiş. Işık oyunları ve deri kostümlerin sıkça kullanıldığı görülmekte. Ayrıca Lorna hem çocuklar hem de yetişkinler için evinde ders de vermekte.

Conjunto Folcorico Nacional de Cuba
Adres: Calle 4 103, Entre Calzada 5ta, Veldado (34560)
1962'de Teresa Gonzales tarafından geliştirilen dans Congo, Bantu, Locumi, Yoruba gibi birçok Afrika öğesi taşımakta. Her Cumartesi Teatro Mello'da özellikle rumba dansının en güzel örnekleri sunuluyor.

Klasik müzik
Müzik Kübalın ilgisini çekmek için en iyi yöntem. Çünkü Kübalılar müzikle iç içe yaşıyor Kölelerin getirdiği Afrika'nın vurgulu ritimleri ile İspanyolların getirdiği Akdeniz'in kıvrak tonları zamanla iç içe geçip yeni sesler üretmiş. Karaibler'i etkileyen Amerikalıların cazı, Kolombiya ve Porto Rikoluların salsasıyla şekillenmiş müzikleri muhteşem.

Bas'lica Menor de San Francisco de As's
EğlenceAdres: Calle Oficios, entre Brasil (Teniente Rey) Amargura, La Habana Vieja (629683)
Biletler$-10$. Bir kilisenin mükemmel akustiğinden yararlanarak kendinize müzik keyfi yaşatmanız mümkün. Gösteriler genelikle akşam 18.00-19.00 gibi başlıyor. Birçok yabancı müzisyenin bu mekana zaman zaman konuk olduğu bilinmektedir.

Teatro Amadeo Roldan
Adres: Calzada 512, Esquina, Vedado (321168)
1980'lerde meydana gelen bir yangın sonucu hasar gören bir tiyatronun 1998'de restore edilmesi ile yeniden faaliyete giren mekanda özellikle de caz ve tarova müziklerinin sunulduğu klasik müzik konserlerini dinleme fırsatınız bulunmakta.

Bar & Pubs
Amerika'nın ünlü yazarı Ernest Hemingway yaşamının önemli bir kısmını Avrupa'nın ve Amerika'nın barlarında geçirmiş, yazılarını da bu barlarda şekillendirmiş. Hemingway, Havana'da yaşadığı dönemde bir çok bar duvarına hatıralar bırakmış, bir çok barın menüsüne ismini yazdırmış.

Bar Monserrate
Adres: Avenida de Belgica (Monserrate) 40 (6697519)
Hergün sabah saat 8:00'den gece 3:00'e dek açık olan mekanda açık bar da mevcut. Girişte herhangi ücret talep edilmiyor. Müzik ise öğen saat 13:00'den gece saat 01:00'e dek sürmekte. Ayrıca 1920'lerin dekorunun kullanılması bara değişik bir hava katmış.

Barco Havana Princess
Adres: Avenida Carlos Manuel de Cespedes
Öğle yemekleri için öğleyin saat 15:00'da açılan mekanda gösteriler akşam saat 19:00'dan gece 03:00'e dek sürmekte. Bir geminin dizayn edilmesiyle gerçekleştirilmiş olması ve aynı anda hem bir restoran hem de gece kulübü özelli taşıması burayı daha cazip hale getirmiş.

Casa de la Cultura de La Habana Vieja
Adres: Calle agviar 509, Entre Amargura Brasil (Teniente Rey) (634860)
Sadece Pazartesileri kapalı olan mekana giriş ücreti 1$ .Eski bir tiyatronun restore edilmesiyle gerçekleştirilmiş klübe özellikle Salı günleri birçok yerli Kübalı buraya dans etmek ve bolero dinlemek için gelmekte. Kübalılar ile kaynaşmak için iyi bir fırsat. Ayrıca her Pazartesi haftalık programı öğrenmek için telefon da edebilirsiniz.

Casron del Tango
Adres: Calle Justiz 21, Entre Baratillo Oficiol (610822)
Pazartesi ile Cumartesi arası saat 8:00'dan gece yarısına dek açık. Pazar günleri ise 8:00'den gece 02:00'ye dek hizmet veriliyor. Giriş ücreti 2$-5$ arasında değişmekte. Ayrıca 5$ karşılığında Tango dersleri de veriliyor.

Roofgarden Bar
Adres: Hotel Ambos Mundos, Calle Obispo 153 Esquina Mercaderes (6095299)
Sabah saat 7:00'dan akşam 23:00'e kadar açık olan mekanda giriş ücreti yok. Otelin hemen yanıbaşında yer almakla birlikte güzel bir manzarası mevcut. Ayrıca hafif yiyecekler de geleneksel müzik eşliğinde deneyebilirsiniz.

Casa del Escabeche
Adres: Calle Obispo 505, Esquina Villegal (632660)
24 saat açık olan mekanda giriş ücreti bulunmamakta. Küçük bir barı mevcut ve burada mojitos adı verilen bir içkiyi denemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca hergün saat 17:00'dan itibaren canlı müzik dinlemeniz de mümkün.


YİYECEK VE İÇECEK

Yiyecek&İçecekKüba'da restoranların büyük bir bölümü devlete ait. Fazla seçenek bulunmamakla birlikte fiyatları da turistlere özel. Restoranlara ilginç alternatif de evlerin salonlarında işletilen Paladorlar.Yakın bir zamana kadar yasak ve gizli işletilen bu lokantalarda yemek yiyebilir, Kübalılarla kendi ortamlarında sohbet edebilirsiniz.

Küba yemeklerinde de fazla seçenek yok.Yemekteki seçimleriniz, dana biftek, tavuk ızgara, salam dilimi ızgara, tava balık veya domuzdan ibaret. Her yemekle birlikte sofraya siyah fasulye ile birlikte pişirilmiş pilav, haşlanmış patates veye kızarmış muz, yanında da salata niyetine doğranmış lahana servis edilir. Ayrıca sokağın bir kenarında, küçük bir traktörün çektiği su tankerinden bira satışı yapıldığını görürseniz şaşırmayın. Ev yapımı bu biranın fiyatı çok ucuz. Zaten fabrikada üretilip teneke kutularda satılan biraları, bir Kübalı'nın alabilmesi için tam üç günlük maaşına ihtiyacı var. Bazı evlerin dışarı bakan bir odasında 'churro' satılıyor. Latin Amerika'daki birçok ülkede çok popüler olan bu yiyecek üstüne toz şeker dökülmüş, kalem şeklinde lokmalardan başka bir şey değil. Ancak Küba'da son yıllarda en zor bulunan yiyecek maddelerinden biri un.Ve bu nedenle 'churro' da patatesten yapılıyor.

En iyi puro,en iyi rom ve en iyi kahveyi içmek ve Küba'nın aşk ve ihtilaller ülkesinin sıcak insanlarını tanımak isteyenler Küba'yı tatil planlarının başına yerleştirebilir.


Don Lorenzo
Adres: Calle Acosta 260; Entre Habana Compostela (616733)
Mükemmel hizmet, geniş menü seçeneği ve lezzetli yemekleri ile tanınan oldukça seçkin bir restoran ancak yürüyerek gitmemenizi tavsiye ederiz çünkü buraya giden yol oldukça kötü.

El Rincon de Eleggva
Adres: Calle Agvacate 257, Entre Obispo Obrap'a (672367/628488)
Yemeklerin kalitesi orta seviyede olmakla birlikte servis oldukça memnun edici ve hızlı. Ana menü fiyatları 8$-15$ arasında değişiyor. Özellikle burada balık ve salata yemenizi öneririz. Ayrıca ahşap dekorasyonunun ve başarılı mimarisinin buraya değişik bir mistik bir hava yarattığını da belirtmeliyiz.

La Julia
Adres: Calle O'Reilly 506, Entre Bernaza Villegas (627438)
Servis öğleden gece yarısına kadar sürmekle beraber ana menü fiyatları 7$-9$ arasında değişiyor. Julia ve ailesinin oldukça makul fiyatlara sundukları lezzetli Hint yemeklerini kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Casa Viktor
Adres: Habana Vieja,Callejon del chorro Nohttp://www.turkforum.net/images/smilies/501.gif0 (619297)
Sierra Maestra Dağları'nda Che ile ihtilale katılan Victor'un gece boyunca size anlatacağı hikayeleri var.

La Monedo Cubana
Adres: San Ignacio 77, Entre O'Reilly (673852)
Pazar günler kapalı olan bu restoran haftanın diğer günlerinde öğleden gece saat 23:00'a dek hizmet vermektedir. Ana menü fiyatları ise 8$-10$ arasında değişmektedir. Menüde tavuk, domuz eti, pirinç ve fasülyeden hazırlanan değişik yemekler bulunmakta.

Roof Garden
Adres: Hotel Sevilla,Calle Trocadero 55, Entre Mart' (Prado) Agromonte (608560)
Her gün sabah saat 6.0'dan akşam 22:00'a kadar hizmet veren bu hoş restoranda ana menü fiyatları 7.5$-29$ arasında değişmektedir.Yemeklerin vasat olması dışında herşey tek kelimeyle mükemmel. Fransız ahçının hazırladığı çok farklı görünümlerdeki güzel tatlıları mutlaka denemelisiniz.

El Rincon De Pepe
Adres: Havana Pieja, San Ignacio Nohttp://www.turkforum.net/images/smilies/501.gif8.
Katedralin yanı başındaki bu ev bir apartmanın avlusuna bakıyor.Özellile ızgara ıstakozu mutlaka denemenizi tavsiye ederiz.

La Guarida
Adres: Calle Concordia 418, Entre Gervasaio Escoba (621940)
Sabah saat 7:00'dan gece yarısına dek açık olan bu restoranda önceden rezervasyon yapmanız önerilir. Ana menü fiyatları ise 15$-20$ arasında değişiyor. Oldukça hoş bir biçimde restore edilmiş bu mekanda fiyatlar ortalamanın üzerinde ancak yemeklerin kalitesini görünce buna değeceğini anlayacaksınız.

El Conejito
Adres: Calle M, Entre 17 y 19 (324671)
Öğleden geceyarısına kadar açık olan mekanda ana menü fiyatları 1$-18.5$ arasında değişmekte. Restoranın en önemli spesyali değişik soslarla tadlandırılmış tavşan. Ayrıca hoş bir bara da sahip olan bu yer özellikle Çarşamba ve Cumartesi akşamları öğrenciler için çok uygun.

La Casona de 17
Adres: Calle M, Entre 17 (324671)
Hergün öğleden geceyarısına dek açık olan bu restoranda ana menü fiyatları 44$-69$ arasında değişmekte. Havalandırma hizmeti ve bahçesinde bulunan masalar mekanı yaz aylarında da oldukça cazip bir hale getirmiş.Yemek odaları özellikle gruplar için çok uygun. Kızarmış pirzola, biftek ve balık menüde yer almakla beraber en iyi spesyalinin ev yemekler olduğunu söyleyebiliriz. Burada değişik usüllerde hazırlanan kokteylerin tadına da bakabilisiniz.

La Roca
Adres: Calle 21, Entre L M (354501)
Öğleden geceyarısına kadar hizmet veren restoranda ana menü fiyatları 3$-25$ arasında değişmekte.1956'da kurulan bu mekanın tarihi mimarisi oldukça ilgi çekici. Özellikle rosto ile denemenizi tavsiye ettiğimiz geniş bir yelpazede sunulan şarapların dışında birçok değişik sigara da bulmanız mümkün. Restoran boyunca uzanan bar ışıltılarıyla birlikte kokteylinize hoş bir tad katacağa benziyor.

Armandro
Adres: Habana Vieja, Calle mercaderes noz.
Mimar Armando Vasquez ve eşi bir sanat galerisi ve paladar karışımı evlerinde servis yapıyorlar.

Momy's
Adres: Vedado, Calle K No:112 Daire 2
Bu paladarın özelliği tipik bir apartmanın içinde olması. İster yemek odasında, isterseniz balkonda değişik lezzetlerde birçok yemeği deneyebilirsiniz.

Toro
Adres: Calle O 206, Entre 23 (333740)
Hergün öğleden ile geceyarısına dek açık olan mekanda ana menü fiyatları 10$-38$ arasında değişmekte. Birinci katta sadece et yemekler sunulmakta ve kullanılan tüm etler Kanada'dan özel olarak ithal edilmektedir. Ancak bunun dışında alternatif olark sunulan balık geniş şarap listesiyle müşterilerini memnun etmektedir.



GÖRMEDEN DÖNMEYİN
Görmeden DönmeyinHavana kendi başına bir dünya. Koloni döneminden kalma ihtişamlı binalar, ekonomik koşullara yenik düşmüş, yarı yıkılmış balkonları, geniş tahta çerçeveli pencereleri güneşin erişemediği avlularıyla ilgi çekici. Amerika'yla bir zamanlar geliştirdikleri sıcak ilişkilerin birer göstergesi gibi 1950'li yılların Amerikan arabalarıyla bir nostalji şehri.

Ayrica Havana'da aşkın gücünü görmek için sahile inmek yeterli. Atlantik'e bakan şerit boyunca geniş bir yürüme ve bisiklet yolu oluşturulmuş. Burada günün her saati sevgilileri görmek mümkün. Malekon adı verilen bu sahil şeridi aslında şehrin kalbinin attığı yer. Malekon'da dalgasız günlerde denize giren çocuklar, güneşlenenler şambriellerle balıktan dönenler, turistlerle iş yapmaya çalışan yeni türemiş işadamları Havana'nın tüm ruh halini yansıtmaya yetiyor.

La Habana Vieja'nın en canlı sokaklarından biri de Plaza de Armos ve Parque Central'ın bulunduğu Calle Obispo. Burada yürüyüş yapmak oldukça zevkli. Özellikle sokağın her iki yanında bulunan mağazalar, restoranlar ve barlar sokağın canlılığını büyük katlıda bulunmuş.

Hotel Ambos Mundos
Adres: Calle Obispo 153,esquina a Mercaderes. (609529/609530)
1930'larda ünlü Amerika'lı yazar Hemingway'in kaldığı oda restore edilerek minik bir müze haline getirilmiş.Bu binanın hemen karşısında ise 1950'lerden kalma tarihi binalar bulunmakta.

Museo de las Finanzas
Adres: Banco Nacional de Cuba, Calle Obispo 211, Esquina Cuba
20.yy'ın Kuba'daki Wall Street'i olarak kabul ediliyor.Çünkü burada çok sayıda banka bulunmakta.Pazartesiden Cumaya kadar her gün saat10:00-15:00 arası açık.Cumartesileri ise öğleye kadar gezebilmeniz mümkün.Herhangi bir giriş ücreti alınmıyor.

Galer'a Forma
Adres: Calle Obispo 255, Entre Cuba Aguiar (620123)
Her gün 09:00-21:00 arası açık.Giriş ücreti alınmıyor.Hotel Florida'nın tam karşısında bulunan yapı 1836'dan kalma ve harika bir avluya sahip.

Görmeden DönmeyinMemorial Museo Jose Mart
Adres: Plaza de la Revolucion (820906)
Pazar hariç her gün saat 09.0-17:00 arası açık.1950'de Aquiles Maza ve Juan JoseSicre tarafından dizayn edilen kule daha sonra müze haline getirilmiş.Mart'ın hatatını anlatan fotoğrafları ve bilgileri burada bulabilirsiniz.İçeriyi gezerken İngilizce rehberlik yapılan turlara katılabilirsiniz.Tek kelimeyle büyüleci olan yapıda bir de küçük konser salonu bulunmakta.

Museo del Deporte
Adres: Sala Polivalente Ramon Fonst, Avenida Independencia Entre Bruzon 9
Spor müzesi olarak bilinen yapı 2001 yazına dek tamirat dolayısıyla kapalı.Ancak bir kısmı basketbol maçları gibi faaliteler için halen için kullanılmakta.

Museo Postal Cubana Jose Luis Guerra Aguiar
Adres: Avenida de la Independencia (Rancho Boyeros) Esquina 19 Mayo.
Her gün saat 09:00-17:00 arası açık ve giriş ücreti 1 dolar.
1648'den bu yana Küba'nın tarihini yansıtan bir müzenin içinde Küba pulları satan bir de dükkan var.

Universidad de La Habana
Adres: Avenidade la Universidad, Esquina J(783231).
Hafta içi her gün 08:00-17.0 arası açık olan kampus haftasonları ve Ağustos ayları boyunca kapalı. 1728'de Dominikalılar tarafından inşa edilen yapı 1902'den itibaren kampus olarak kullanılıyor. Giriş ücreti de talep edilmiyor.

Casa-Museo Maximo Gomez
Adres: Quinta de los Molinos, Avenida Salvador Allende,Entre Infanta Luaces
Pazartesi kapalı olan müze saat 07:00-19:00 arası açık. Bahçe için bir giriş ücreti bulunmamakla birlikte müzeye giriş 12 yaş üstüne 1 dolar. Restoraston sebebiyle 2001 sonuna kadar kapalı olan mekanın sadece bahçesini gezmek mümkün.

Görmeden DönmeyinAqvarivm
Adres: Calle Brasil (Teniente Bay) 9, Entre Oficios Mercaderes (639493)
Salı ile Cumartesi arası saat 09:00-17:00 arası, Pazar günleri ise 09:00-13:00 arası açık olan mekanda 12 yaş üstü için 1 dolar giriş ücreti alınmakta. İçinde ayrıca binlerce çeşit balık bulunan muhteşem bir akvaryum mevcut.

Halkın büyük bir çoğunluğu Hristiyan olan Küba'da Santa Clara şehrinde yaşayan meşhur santero (santeria rahibi) dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçileri küçük evinde kabul ediyor. Kullandığı deniz kabukları, taşlar, kemikler ile hem gelecekten haber verebiliyor, hem de yapılmış olan büyüleri bozabiliyor. Meraklısına duyurulur.