PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk Mitolojisi - KARTAL ANA ve KARAKUŞ KARTAL



YaGMuR_YüReKLiM
28.05.2013, 13:24
Türk Mitolojisi - KARTAL ANA ve KARAKUŞ KARTAL

Bakır tırnaklıdır sağ kanadı ile güneşi sol kanadı ile ayı kaplar. Ona gök kuşu da denir. Büyük kartallar için Bürküt kelimesi kullanılır. Çift başlı kartallar gök direklerinin veya kayın ağacının tepesinde tasvir edilir ve tanrı Ülgenin sembolüdür. Çift başlı öksökö kuşu gökten yıldırım indirir.

“Semrük” adındaki kuş iki başlı kartaldır. Bu başlardan biri insan başı olarak da düşünülür.

Türk mitolojisinde ay ve güneşi pençeleriyle tutan doğanlar görülür. Tuğ’lar bir boz doğan ile birlikte gökten düşmüştür. Tanrıya açılan göğün kapısını çift başlı bir kartal bekler ve tanrının sembolüdür. Bu kartallar gökten yıldırım indirir.

Türk mitolojisinde çift başlı kartallar ve gün ve ay simgeleri ying ve yang sembolüdür. Çinlilerin ying-yang sembolü olarak tasvir ettikleri kozmos ve kozmosun dönüşünü Türkler karşılıklı iki hayvan yada kartal koymak suretiyle ifade etmişlerdir. Bu sembolik hayvanların döndükleri merkez yer ve göğün ortasıdır. Türklerin Yaruk-Kararıg ilkesini göğü anlatan yuvarlak plakalara sarılmış siyah ve beyaz kartallar temsil eder.

Türklerin milli ongunlarından olan kartal Türk sanat ve kültür tarihinde astrolojik bir sembol olmuştur. Kartal sembolü bir kağanlık sembolüdür. Kültiginin başlığında ve Selçuklu döneminde imparatorluk unvanı olarak kartal sembollerinin göğüsleri üzerine yazılırdı. Kulaklı ejderhalar ve kulaklı kartallar Selçuklu Türk sanatına özgüdür.