PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bakır Döküm



YaGMuR_YüReKLiM
09.02.2013, 22:37
ERGİME VE KATILAŞMA DERSİ

LABARATUVAR ÇALIŞMASI

BAKIR DÖKÜM

Bakır ergitilmesi doğal gaz yakıtlı bir ocakta yapıldı. Bakır ve alaşımları yüksek oksijen ve hidrojen çözünürlüğüne sahiptir. Gaz gözenekliliği gibi bir kusurun meydana gelmemesi için eriyik içindeki gazın doldurma ve katılaşma sürecince atılması gerekir.
Eriyik duruma gelen bakır içersine bir miktar odun kömürü tozu katıldı. Odun kömürü tozunu bir çeşit indirgeme eritkenidir, en önemli faydası bakırın oksijen soğurmasını ve ergime kayıplarını azaltmaktır. Kükürtle gaz ve nemle hidrojenin tepkimelerini önlemek için bakır alaşımları ile daima düşük kükürtlü ve kuru karbonlu eritken malzemeler kullanılmalıdır.
Odun kömürü tozu katılmasından kısa bir süre sonra eriyik bakır içerisine cam kırıkları katıldı. Cam asıllı eritkenler doğal örtü eritkenleridir. Eriyik ile temas eden cam parçaları yumuşayarak eriyik yüzeyinde macunsu bir örtü oluşturur. Bu örtü aaaal kayıplarını azaltır ve eriyikteki aaaal olmayan kalıntı-
ları bir araya toplar. Bu sayede odun kömürü artıkları dökümden önce eriyikten uzaklaştırılabilecektir.
Cam kırıkları eklenmesini bir süre sonra bakır fosforla (Cu2P) gaz alma işlemi izledi. Bakır fosfor eriyik içersine grafit çan ile daldırıldı. Bakır fosfor ile gaz gidermekteki amaç bakırı oksijensizleştirmektir. Bütün bakır asıllı alaşımlar eritme işlemlerinin çoğunda oksijen kapmaya eğilimlidir. Oksijen bakır ile tepkimeye girerek eriyik aaaalle tamamen karışarak bakır oksit oluşturur. Eriyikteki bakır oksit sıvı fazdadır, eğer oksijen uzaklaştırılamaz ise bu sıvı faz döküm sırasında süreksiz katılaşmaya yol açacak bu da gözenekliliğe ve mekanik özelliklerin düşüşüne neden olacaktır. Bu nedenle bir tür oksijen alma sürecine ihtiyaç vardır. Ayrıca, bütün eriyikte yeterli miktarda oksijen alınması, akışkanlığı ve buna bağlı olarak dökülebilirliği artıracaktır. Oksit oluşum serbest enerjisine göre kullanılabilecek bir çok diğer oksijen alıcı bulunmakla beraber fosfor genellikle en kolay uygulanan, en ekonomik ve en az problem çıkartan oksijen alıcıdır. Fosfor çoğunlukla saçma veya ızgara briket halindeki %15 lik bakır fosfor ön alaşımı olarak katılır. Oksijen alıcının kuru olmasına dikkat edilmelidir.
Eriyik yüzeyindeki macunsu faz dışarı alınarak eriyik bir potaya aktarıldı oradan da aaaal kalıplara döküldü.