PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hasat Sonrası Teknolojisi



EyLüL
21.01.2013, 10:25
Programın Amacı
Hasat Sonrası Teknolojisi programının amacı, meyvelerin saklanması ve pazarlanması konusunda meyve endüstrisinin gereksinimini karşılayacak personel yetiştirmektir.
Programda Okutulan Belli Başlı Dersler
Hasat Sonrası Teknolojisi programında, biyoloji ve fizik konularıyla ilgili bilim derslerinin yanı sıra bahçe ürünleri yetiştirme tekniği bitki fizyolojisi, soğutma tekniği, ısı ve kütle transferi, termodinamik, meyvelerin hasat sonrası teknolojisi, mikrobiyoloji, meyve morfolojisi, bahçe ürünlerinin soğukta taşınması,soğuk depo tasarımı, tarımsal pazarlama ve standardizasyon, depo hastalıkları, bahçe ürünlerinde kalite kontrolü gibi dersler okutulur ve uygulama yaptırılır.
Gereken Nitelikler
Hasat Sonrası Teknolojisi programında okumak isteyenlerin, biyolojiye ilgili ve bu alanda başarılı sağlık bakımından zaman zaman soğuk ortamlarda çalışmasında bir engeli olmayan seyahat etmekten hoşlanan, dikkatli, sabırlı, dayanıklı kişiler olmaları gerekir.
Mezunların kazandıkları Unvan ve Yaptıkları İşler
Hasat Sonrası Teknolojisi programını bitirenlere “Tekniker” unvanı verilir. Mezunlar, soğuk depo, paketleme, ulaşım ve pazarlama ünitelerinin, işletilmesi, soğutma tesislerinin düzenli bir şekilde çalıştırılması, meyve ve sebzelerin periyodik kalite kontrollerinin yapılması, meyvelere uygulanan ön soğutma sarartma ve paketleme gibi işlemlerin yapılması işlerini yürütürler.
Çalışma Alanları
Hasat Sonrası Teknolojisi programından mezun olanlar Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, İhracatı Geliştirme Merkezi, Ziraat Fakülteleri, Belediyeler gibi kamu kurumlarında çalışabilecekleri gibi meyve ve sebze toptancı halleri bu kurumların soğuk depolarında tekniker olarak çalışabilirler.