PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : 100 Yıl Öncesi ve Sonrasıyla İstanbul



Ötüken
21.08.2009, 14:35
http://i30.tinypic.com/5yfg41.jpg

100 yıl önce Ayasofya Cami

Bizans İmparatoru I. Jüstinionus tarafından M.S. 532 - 537 yılları arasında İstanbul'un eski şehir merkezine inşa ettirilmiştir. 1500 yıllık tarihi olan Ayasofya, sanat tarihi ve mimarlık dünyasının baş yapıtları arasında yer alır.

http://i26.tinypic.com/fp9qtc.jpg

Bugün Ayasofya Cami

Başlangıçta bir kilise olarak inşa edilen ve Osmanlı döneminde camiiye çevrilen Ayasofya, günümüzde bir müze olarak hizmet vermektedir.

http://i28.tinypic.com/2e4xovq.jpg

100 yıl önce Azaplar Kapısı ve Cami

Azaplar Camii Savur Kapısı'na giden yol üstündedir. Yapım tarihi bilinmemekle birlikte, 16. yüzyıl kayıtlarında adı geçen Azaplar Ağası Mescidinin bu yapı olduğu sanılmaktadır

http://i26.tinypic.com/29o3kgw.jpg

Bugün Azaplar Kapısı ve Cami

Unkapanı'nın arka tarafında yer alan Azaplar Kapısı ve Cami tarihe ışık tutmaktadır.

http://i27.tinypic.com/dxmelc.jpg

100 yıl önce Beykoz

Beykoz'un tarihi gelişimi M.Ö. 700'lü yıllara dayandırılıyor. Bu tarihte bölgeye deniz yolu ile gelen Traklar'ın Bebrik adı ile kurdukları devletin bulunduğu köyün kısa zamanda gelişmesi ile Kral Amikos bu köye kendi adını veriyor

http://i29.tinypic.com/2i6wxg.jpg

Bugün Beykoz

Traklar'dan sonra Amikos pek çok kültüre ev sahipliği yapıyordu ve arkasından Persler, Abbasiler geliyor. Beykoz İstanbul'un fethinden çok önce 1402 yıllarında Yıldırım Beyazıt tarafından Osmanlı İmparatorluğu topraklarına katılıyor. Beykoz'un günümüze gelen bir çok tarihi eseri mevcuttur.

http://i31.tinypic.com/t87z0m.jpg

100 yıl önce Büyük Postane

Büyük Postane İstanbul'un Eminönü ilçesindeki Sirkeci semtinde yer alır. Aynı zamanda Türkiye'nin en büyük postane binasıdır. 1909 yılında inşaatı tamamlanan binanın mimarı Vedat Tek'tir.

http://i30.tinypic.com/289cw3o.jpg

Bugün Büyük Postane

Bina 1927-1936 yılları arasında İstanbul Radyoevi olarak da hizmet vermiştir. Günümüzde İstanbul PTT Başmüdürlüğü olarak hizmet vermekte, giriş katında ise tam teşekküllü bir postane şubesi yer almaktadır.

http://i27.tinypic.com/2cs8bbk.jpg

100 yıl önce At Meydanı

İstanbul'un en önemli meydanlarından biri. Bizans devrinde Hipodrom olarak bilinirdi. 'Hipodrom' at binenlerin, atların meydanı anlamına gelir. Osmanlı döneminde buraya At Meydanı denirdi.

http://i26.tinypic.com/29byp84.jpg

Bugün At Meydanı

Hipodrom günümüze zemini 4-5 metre yükselmiş ve kalabilmiş 3 abide ile gelmiştir. Bunlar Mısır'dan getirilen Obelisk, Yılanlı Sütun ve Örme Obelisktir.

http://i30.tinypic.com/1gsjko.jpg

100 yıl önce Eminönü

İlçe bütünüyle İstanbul kentinin tarihi çekirdeği olan sur içinde yer alır ve merkezi alanın en canlı bölgelerinden birini oluşturur.

http://i29.tinypic.com/1zl6ijr.jpg

Bugün Eminönü

Osmanlı döneminde Deniz Gümrüğü ve Gümrük Eminliğinin burada bulunması sebebiyle Eminönü adını alan ilçe, Fatih ilçesiyle birlikte cumhuriyetin ilk yıllarında İstanbul'un merkezi ilçesi olmuştur.

http://i25.tinypic.com/28hh1cg.jpg

100 yıl önce Galata

Galata, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinin tarihi açıdan zengin bir semtidir

http://i27.tinypic.com/kboit1.jpg

Bugün Galata

Saint Benoit Fransız Lisesi burada bulunmaktadır. Kentin en önemli tarihi eserlerinden biri Galata Kulesi'dir.

http://i32.tinypic.com/28kn3tl.jpg

100 yıl önce Kanlıca

Beykoz'un önemli ilçelerinden olan Kanlıca, Anadoluhisarı ve Çubukçu arasında yer alır.

http://i26.tinypic.com/23t5fya.jpg

Bugün Kanlıca

Kanlıca ayrıca Mihrabad Korusu'yla da meşhurdur. Anadolu Yakası'nın en yeşillik yerlerinden biridir. Kanlıca'nın yalıları da ünlüdür.

http://i27.tinypic.com/14kirz9.jpg

100 yıl önce Kapalıçarşı

Tarihi Yarımada'ya yayılmış asırlık bir çınara benzer Kapalıçarşı. Yangınlar ve depremlerle defalarca harap olmuş ancak her defasında dirilmesini bilmiştir.

http://i30.tinypic.com/2u3wqe1.jpg

Bugün Kapalıçarşı

Bugün devasa alışveriş merkezleriyle rekabet etmeye çalışan çarşı, bir çekim merkezi olmayı sürdürüyor.

http://i25.tinypic.com/2mgv8jq.jpg

100 yıl önce Kız Kulesi

İstanbul'un sembollerinden Kız Kulesi hakkında çeşitli rivayetler vardır. İstanbul Boğazı'nın Marmara Denizi'ne yakın kısmında, Salacak açıklarında yer alan küçük adacık üzerinde inşa edilmiştir.

http://i27.tinypic.com/1zyc4na.jpg

Bugün Kız Kulesi

Bugün gördüğümüz kulenin temelleri ve alt katın mühim kısımları Fatih devri yapısıdır. Kulenin etrafındaki sahanlık geniş taşlarla kaplanmıştır. Üstündeki madalyon halindeki bir mermer levhada, kuleye şimdiki şeklini veren Sultan II. Mahmut'un, Hattat Rasim'in kaleminden çıkmış 1832 tarihli bir tuğrası vardır.

http://i26.tinypic.com/34t96i0.jpg

100 yıl önce Ortaköy Cami

Cami, Sultan Abdülmecit tarafından Mimar Nigoğos Balyan'a 1853 yılında yaptırılmıştır. Oldukça zarif bir yapı olan cami Barok üslubundadır. Boğaziçi'nde eşsiz bir konuma yerleştirilmiştir

http://i32.tinypic.com/2jcfsb9.jpg


Bugün Ortaköy Cami

Bütün selatin camilerinde olduğu gibi harim ve hünkar bölümü olmak üzere iki kısımdan oluşur. Geniş ve yüksek pencereler Boğaz'ın değişken ışıklarını caminin içine taşıyacak biçimde düzenlenmiştir.

JuNi@R
22.08.2009, 11:19
bundan on yıl sonrasını dusunemıyorum nedense;)

MeY
22.08.2009, 12:32
Fotoğraflar belge olarak kalıyor geriye.. güzel çalışma:)