PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Ayfer Tunç - KAPAK KIZI



Ötüken
11.03.2009, 21:08
KAPAK KIZI

Ayfer Tunç

http://img199.echo.cx/img199/6296/kk2ql.jpg

Ayfer Tunç’un romanı ‘Kapak Kızı’, romanımızda irdelenmemiş bir konuyu ele alıyor. Erkek dergilerinin kapağında ya da renkli gazetelerin magazin sayfalarında her gün gördüğümüz kapak kızları kimlerdir? Nasıl bir hayat yaşamış, neler hissetmiş, neler düşünmüşlerdir? Onlara nasıl bir kayıtsızlıkla baktığımızın farkında mıyız? Bizim için ne ifade ettiklerini hiç düşündük mü? Ya da kendimizi hiç onların yerine koyduk mu? Onlardan biri olsaydık ya da akrabamız veya kızkardeşimiz o derginin kapağında olsaydı neler düşünürdük? Ya da bir zamanlar sevdiğimiz ama doyasıya sarılamadığımız, sonunda izini büsbütün yitirdiğimiz o sevimli kızı bir gün orada, o erkek dergisinin kapağında görseydik ne düşünürdük?
İşte ‘Kapak Kızı’ bu sorular etrafında dönen bir roman. Romanın asıl kahramanını, bir erkek dergisinin kapağında çıplak fotoğrafı yayımlanmış olan Şebnem’i hiç göremeyiz ama yanı başımızdaymış gibi tanırız. Trendeki yolculardan üçünün, banka müfettişi Ersin, radyo programcısı Selda ve garson Bünyamin’in dünyasına konuk oluruz ‘Kapak Kızı’nda. Bünyamin, Şebnem’i derginin kapağında görünce pek beğenmiş, masum yüzlü bu genç kıza neredeyse aşık olmuştur. Ama onun başka sorunları vardır. Karısının kendisini komşusuyla aldattığını düşünmektedir.
Erin, müfettişlik işinden iyice sıkılmış, ömrünü otel odalarında geçirmekten bıkmıştır. Bir gün bir derginin kapağında Şebnem’i görünce beyninden vurulmuşa döner. Çünkü Şebnem onun ilk gençlik aşkıdır. Onunla güzel vakitler geçirmiş ama yüzüstü bırakmıştır. Şebnem’i bıraktığı için hep pişmanlık duymuş, onu unutmak elinden gelmemiştir. Fotoğraf, aşkını depreştirir...
Toplumun önyargılarının, ahlakın, sadakatin, sevginin masaya yatırıldığı romanda, Doğu Ekspresinde Cinayet’i aratmayacak bir de ayrıntı vardır: Kompartmanlardaki yolculardan biri ölü bulunur. İnsanlar paniğe kapılırlar. Bu yetmiyormuş gibi kar yüzünden tren yolda kalır. Ölen adam fotoğrafçıdır!

Ayfer TUNÇ
Ayfer Tunç öyküleri, romanlarıyla kendisini edebiyat dünyamıza çoktan kabul ettirmiş, yapıtlarıyla epey ilgi çekmiş bir yazar. Daha önce ‘Mağara Arkadaşları’, ‘Aziz Bey Hadisesi’, ‘Taş-Kağıt-Makas’ adlı öykü kitaplarıyla ‘Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek’ adlı bir araştırma kitabı bulunan Ayfer Tunç’un romanı ‘Kapak Kızı’ daha önce de yayımlanmıştı.
Bu yeni baskı için kitabı yeniden yazan Ayfer Tunç eski ve yeni kitaplarıyla bundan böyle Can Yayınları’nda...

Can Yayınları, 243 sf.
Dizi: Türk Yazarları
Tür: Roman