PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'de İşsizlik Sorunu



Héroes
16.02.2011, 02:18
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan son verilere göre, ülkedeki resmi işsizlik oranı 2007 yılının Kasım ayında yüzde 10,1’e yükselerek yeniden 2001 yılının kriz düzeyine yaklaştı. Geçen yılın aynı döneminde işsizlik oranı yüzde 9,6 düzeyinde bulunuyordu.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidarı altında geçen son beş yıl, esas olarak yabancı sermaye akışına dayanan hızlı bir büyüme dönemi oldu. Ne var ki, yaşanan bu hızlı büyümeye ve ihracatta görülen belirgin artışa karşın, işsizlikte yaşanan azalma cüzi boyutlarda kaldı. Kimi iktisatçılar bu gelişmeyi "istihdam yaratmayan büyüme" olarak adlandırıyorlar.

Bu dönem boyunca yatırım oranları belirgin bir biçimde düştü, kamu maliyesi kötüye gitti ve düşen gerçek ücretler ve artan kârlar nedeniyle toplumsal eşitsizlik arttı.

İstihdama ve yaşam standartlarına karşı gerçekleştirilen bu saldırı, sendika bürokrasisinin ihaneti sayesinde amaçlarına daha kolay bir biçimde ulaştı. Türk sendikaları 2001 krizi öncesinde hükümetlerle ve işverenlerle birbiri ardına, gerçek ücretleri aşağıya doğru çeken sözleşmeler imzaladılar. Daha sonra ekonomi, Türkiye’nin modern tarihinde gördüğü en ciddi krizin içine düşünce, gerçek ücretlerde daha da hızlı bir düşüş yaşandı. Sendikalar, işçilerden gelen direnişi bastırarak, kârları işçilerin işleri ve yaşam standartları pahasına arttıran, sözde "ekonomik canlanma" programına giden yolu açma görevini üstlendiler.

Şimdi, ekonomik büyümenin temposu yavaşlarken, işsizlik oranı hızla artmaya başladı-diğer bir deyişle "istihdam yaratmayan büyüme" döneminin yerini şimdi, "artan işsizlik ve yavaş büyüme" dönemi alıyor.

Türkiye ekonomisinin büyüme hızı geçen yılın üçüncü çeyreğinde, 2001 krizinden bu yana en düşük düzeyine geriledi. Üçüncü çeyrekte gayrı safi yurtiçi hasıla yalnızca yüzde 1,5 oranında büyüdü ve 2007 yılının Aralık ayında büyümenin en önemli öncü göstergelerinden biri olan sanayi üretimi, 2006 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 1,4 oranında azaldı.

Türkiye’de işsizlik oranı 2000 yılında yüzde 6,5’ti ve bu oran çok yıkıcı sonuçlar yaratan 2001 mali krizinin hemen sonrasında yüzde 10,3’e sıçradı. İçinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında işsizlik oranının 2001’de ulaşmış olduğu düzeyi aşması sürpriz olmayacaktır.

Dünya üzerindeki bütün resmi işsizlik verileri gibi, Türkiye’de yayımlanan resmi rakamlar da, emek piyasasının dışına düşmüş olanları ve ekonominin enformel [kayıtdışı] adı verilen sektöründe istihdam edilenleri dışarıda tuttuğu için gerçek işsiz sayısını olduğundan çok daha düşük hesap etmektedir. Kimi iktisatçılar gerçek işsizlik oranının yüzde 20’ye yakın olduğunu söylüyorlar. Bununla birlikte resmi rakamlar giderek kötüleşmekte olan işsizlik eğilimleri konusunda bir fikir veriyor ve Türk işçi sınıfını ve diğer emekçi kesimleri zor günlerin beklediğini gösteriyor.

Kentlerde yaşayan gençler (15-24 yaş grubu) arasında işsizlik oranı çok yüksek düzeyde ve bu yaş grubu için şu anda durum, 2001 krizinde olduğundan daha kötü. Türkiye gerek Avrupa’ya gerekse de sanayileşmiş dünyanın geri kalanına kıyasla çok daha genç bir nüfusa sahip. Her yıl yaklaşık olarak 600.000 yeni işçi ülkenin işgücüne katılıyor. Bu yaş grubu için resmi işsizlik oranı 2007 yılının Kasım ayında yüzde 20 düzeyine ulaştı. 2000 yılında bu oran yüzde 13,1’di. 2001 krizinin hemen sonrasında ise yüzde 19,2’ye sıçramıştı.

Uluslararası bankaların gözetimi altında şekillendirilen ekonomi politikaları ülke çapında toplumsal koşulları zaten çok ağırlaştırmış durumda. Hükümetin izlediği piyasa yanlısı politikalar kamu varlıklarının hızla özelleştirilmesine, kamu hizmetlerinin ticarileştirilmesine ve gerçek ücretlerin bastırılmasına dayanıyor. Ortaya çıkan bu yeni ekonomik durgunluk ortamı daha da olumsuz toplumsal sonuçlar yaratacaktır.

Türk kapitalizminin istihdam yaratma konusundaki fiyaskosunu açıkça ortaya koyan başka araştırmalar da var. Sözgelimi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından yapılan son bir araştırmaya göre Türkiye son on yılda işsizlik artışı açısından dünyada ikinci sırada yer alıyor. 2006 yılı resmi işsizlik verilerine göre Türkiye yüzde 9,9’luk işsizlik oranı ile 39 ülke arasında işsizlik oranı en yüksek altıncı ülke konumunda.

İşverenler yükselmekte olan işsizlik oranlarını aynı zamanda hem kamu sektöründe hem de özel sektörde daha "esnek" çalışma koşulları talep etmek için kullanacaklar. Bu, ücretlerin ve çalışma koşullarının daha da fazla erozyona uğrayacağı ve daha fazla sayıda işçinin kayıtdışı istihdama itileceği anlamına geliyor. Çalışma Bakanı kısa bir süre önce yaptığı bir açıklamada Türkiye’de kayıtdışı ve geçici işlerin payının toplam istihdamın yarısına yakın bir düzeyde olduğunu itiraf etmişti.

Ötüken
16.02.2011, 13:09
Türkiye'nin büyük sorunlarından biri.
Her seçim döneminde , iktidar olmayı hedefleyen partililerin vaat ettiği sorunlardan.
Kimi ülkede ki yabancı işcileri çıkarıp yerli işci ile yolumuza devam edeceğiz dedi , kimi mesaiyi kaldırıp bu sorunu çözecez dedi.
Kimse bir çözüm getiremedi.

Ekonomi iyi ise neden işsizlik sorunu var ? Eee ülke üretim yapmıyor ki , fabrikalar yatıyor. ülkeye yabancı sermaye sıcak para getiriyor. Ekonomi döngüsü böyle devam ediyor. Herkesde ülkede ekonomi sorunu yok zannediyor. Ya 2001 de olduğu gibi yabancı sermaye parasını aniden çekerse ?

Teğet geçer efendim.. :)

ToReBeL
09.06.2011, 20:04
işsizlik sorunun başlıca sebeplerinden biride iş beğenmeme bunu belirteyim çalışmak istiyen insan için iş çok ancak ücreti az ve birçok kişi iş beğenmiyor bu yüzden ben olaya işsizlik sorunu diye bakmam çalışan insana verilen ücret az işsizlikten daha çok sorun bu

Logic@
09.06.2011, 23:57
işsizlik sorunun başlıca sebeplerinden biride iş beğenmeme bunu belirteyim çalışmak istiyen insan için iş çok ancak ücreti az ve birçok kişi iş beğenmiyor bu yüzden ben olaya işsizlik sorunu diye bakmam çalışan insana verilen ücret az işsizlikten daha çok sorun bu
Bence iş hayatına atıldığınızda bu fikirleriniz kökten değişecek.
Eğer özel sektörde çalışımayı düşünüyorsanız ve kendi işinizin sahibi değilseniz işiniz çok zor..

ToReBeL
10.06.2011, 02:15
Bence iş hayatına atıldığınızda bu fikirleriniz kökten değişecek.
Eğer özel sektörde çalışımayı düşünüyorsanız ve kendi işinizin sahibi değilseniz işiniz çok zor..

kendim çalışıyorum zaten 400 liraya yol işinde çalışacak adamda arıyoruz biz ancak bir kişi bile bulamıyoruz para beğendiremediğimizden iş hayatında olduğum için bu fikirleri söyleyebiliyorum kendi işimde değil özel sektör

Logic@
10.06.2011, 10:28
Şu anda asgari ücretin ne kadar olduğunu ve aylık 400TL'ye insan çalıştıramayacağınızı bunun suç olduğunuda biliyorsunuzdur o zaman.

400TL'ye bir aile nasıl geçinir onuda açıklayın. Sosyal güvencesi olmadan çalıştırdığınız kişilerin başına bir iş geldiğinde(Kaza vs..) ne yapacaksınız onuda söyleyin bilelim.

ToReBeL
10.06.2011, 14:58
Şu anda asgari ücretin ne kadar olduğunu ve aylık 400TL'ye insan çalıştıramayacağınızı bunun suç olduğunuda biliyorsunuzdur o zaman.

400TL'ye bir aile nasıl geçinir onuda açıklayın. Sosyal güvencesi olmadan çalıştırdığınız kişilerin başına bir iş geldiğinde(Kaza vs..) ne yapacaksınız onuda söyleyin bilelim.


sosyal güvencesi olmayanların işe başladıkları gun sigortası yapılıyor iş kazası sırasında hayatını kaybederse ailesinede 300 milyar kan parası ödeniyor imzalanan kontratlarda yazan bir kısım 400 liraya çalıştırılamaz doğru ancak 400 liraya çalışacak insana iş var bak seninde belirttiğin gibi asıl nokta iş değil para 400 liraya çalıştırılmasada bir iş yerinde işci olarak işe 469 liradan 485 liradan alabiliyosun sigortasını yaptıgın takdirde ayrıca hazırladıgın kontrattan dolayı istediğin fiyata maaşa birini işe alabiliyosun bunuda bilmiyodunuz saNIRSAm noter tarafından kontrat hazırlanıp üstüne maaş fiyatı yazılıp bu fiyata çalışmayı kabul ediyomusunuz diye sorunun altına isim ve imza atılarak sigortasıda yapılarak işe alınabiliyor..

Logic@
11.06.2011, 08:15
4857 Sayılı İş Yasasının
ÜCRET İLE İLGİLİ HÜKÜMLERE AYKIRILIK

Madde 102 - Bu Kanunun;

a) 32 nci maddesinde belirtilen ücret ile işçinin bu Kanundan veya toplu iş sözleşmesinden veya iş sözleşmesinden doğan ücretini süresi içinde kasden ödemeyen veya eksik ödeyen, 39 uncu maddesinde belirtilen komisyonun belirlediği asgari ücreti işçiye ödemeyen veya noksan ödeyen işveren veya işveren vekiline bu durumda olan her işçi ve her ay için yüz milyon lira para cezası,

b) 37 nci maddesine aykırı olarak ücrete ilişkin hesap pusulası düzenlemeyen veya işçi ücretlerinden 38 inci maddeye aykırı olarak ücret kesme cezası veren veya yaptığı ücret kesintisinin sebebini ve hesabını bildirmeyen 52 nci maddedeki belgeyi vermeyen işveren veya işveren vekiline ikiyüz milyon lira para cezası,

c) 41 inci maddesinde belirtilen fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen, işçiye hak ettiği serbest zamanı altı ay zarfında kullandırmayan, fazla saatlerde yapılacak çalışmalar için işçinin onayını almayan işveren veya işveren vekiline, bu durumda olan her işçi için yüz milyon lira para cezası, Verilir.

İşte maddeleriyle kanun. Okuyun ve kendiniz karar verin.
Sizin yaptığınız işi sadece bir işçiyi 30 gün değilde 20 gün sigortalı göstererek 20 gün üzerinden sigorta yapmak ve ücret ödemekle yapmak mümkündür ki bu da yasal bir suçtur. Buyrun onun kanun maddeleride aşağıda.


Düşük Ücret Gösterimi ve Hapis Cezası

Vergi Usul Kanunu Kaçakçılık Suçları ve Cezaları başlıklı 359/a maddesinde de;

(5728 sayılı Kanunun 276. maddesiyle değişen 08.02.2008 tarihinde yürürlüğe giren madde) “Vergi kanunlarına göre tutulan veya düzenlenen ve saklanma ve ibraz mecburiyeti bulunan;

1- Defter ve kayıtlarda hesap ve muhasebe hileleri yapanlar, gerçek olmayan veya kayda konu işlemlerle ilgisi bulunmayan kişiler adına hesap açanlar veya defterlere kaydı gereken hesap ve işlemleri vergi matrahının azalması sonucunu doğuracak şekilde tamamen veya kısmen başka defter, belge veya diğer kayıt ortamlarına kaydedenler,

2- Defter, kayıt ve belgeleri tahrif edenler veya gizleyenler veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler veya bu belgeleri kullananlar, hakkında (5904 sayılı Kanunun 23.maddesiyle değiştirilen, 03.07.2009tarihinde yürürlüğe giren ibare) on sekiz aydan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Varlığı noter tasdik kayıtları veya sair suretlerle sabit olduğu halde, inceleme sırasında vergi incelemesine yetkili kimselere defter ve belgelerin ibraz edilmemesi, bu fıkra hükmünün uygulanmasında gizleme olarak kabul edilir. Gerçek bir muamele veya duruma dayanmakla birlikte bu muamele veya durumu mahiyet veya miktar itibariyle gerçeğe aykırı şekilde yansıtan belge ise, muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belgedir”

belirtildiği üzere ücret bordrosu Vergi kanunlarına göre düzenlenmesi, saklanması ve ibrazı zorunlu olan belgeler içinde yer almaktadır.

Yasal düzenleme gereği çalışana yapılan ücret ödemesi ile bordroda yer alan ücrete ilişkin bilgilerin farklı olması hali kaçakçılık kapsamında değerlendirilecektir.

Bence siz muhasebecinizi değiştirin çünkü başınıza bela açacak.

ToReBeL
11.06.2011, 10:24
Özel sektörde böyle durumlarda sorun olmaz :D
her özel sektörü katmıyımda birçok özel sektör yaşı küçük insanı yetiştirmek için düşük fiyata çalıştırır bu kanunlar yaşı 18 i geçmiş insanlar içindir
yol işinde kürekçi yaşı 18den küçük olanlar seçilir sebebi budur
kamyoncular 800 lira para verilir artı kamyonları 1 milyara kiralanır maaşı 1.8 olur
silindirciler devlet tarafından belge alır 2 milyar devletten belge sayesinde para alırken 400 lira özel sektörden alır
kepçeciler karayollarından kepçe kiralanır kirasıyla birlikte 400 liraya kepçeciyi çalıştırabilirsin üstünü devlet verir verdiği yok orası ayrı

ve söylediğin kanunlar işçi sendikasına üye işçiler için geçerlidir ancak her işçi sendikaya üye değildir nasıl inşaat muhendisi çalışabilmesi için inşaat muhendisleri odasına üye olması gerekiyosa makina muhendisi makina muhendisleri odasına gerekiyorsa odaya üyeyse zaten ,işçinin aldığı para yüksek oluyor her işçi sendikaya üye olmadığı için 400 liraya çalıştırılabiliyor

nitekimki yazın karadenizde fındık toplamak için adam ararlar binlercesini çalışan bulunmaz
yol işinde kürekçi bulunmaz
ve özel sektörde verilen yemeğin parası maaştan düşmüş gibi gösterilir iki öğün yemek fiyatları yüksek şekilde maaşa yazılır sigortası maaşın içinde gösterilir aldığı brüt maaş 400 liradır
devlet işinde çalışan bir muhendisin maaşı normalde 3 milyardır sigortası ve bazı ödeneklerle vergileri kesildiğinde 2300 olur brüt maaşı

özel sektörde iş problemi olmaz para problemdir verilen para azdr devlet işi için işsizlik problemi vardır çalışmak istiyen işsiz olan insanların bir çoğu devlet işine girip kendini sağlama almak istedikleri için işsizlik sorun deniyor iş var çalışmak istiyene sadece ücreti az başa gelen hükümetlerin hiçbirinin sorunu çözememesinin sebebi budur

bunlar tabi benim gördüklerimden sonra kafamda oluşan düşünceler şayet bende beş kişilik bir ailenin ferdinin gelipte bu paraya 400 liraya çalışmasını istemem

gerçi benimde aklımda takılan kısım şurası işsizlik derken hiç iş yok anlamındamı sorun oluyor
makul fiyata iş yok anlamındamı sorun oluyor hiç iş yok diyorlarsa var makul fiyata iş yok diyolarsa universite mezunu olmayan insanlara yok doğru

Logic@
11.06.2011, 23:42
Arkadaşım insanları yanlış bilgilendiriyorsun özel sektörde böyle durumlarda sorun olmazda ne demek?
Gerek iş kanunu gerek anayasa gerekse ssk mevzuatları bu ülkedeki herkes için aynı işler. İster sendikalı ol ister olma bu durum değişmez. Özel sektörde de bu kural aynıdır kamu kurumlarında da aynıdır. Sendika sadece grev ve toplu sözleşme gibi durumlarda işe yarar.

Ayrıca 2011 yılı için asgari ücret aşağıdaki gibi belirlenmiştir ve burada yaş sınırı 16'dır senin söylediğin gibi 18 değildir.

Asgari ücret 16 yaşından büyükler için 1 Ocak 2011'den itibaren brüt 796.50, net 629.96 lira olarak belirlendi. Asgari ücret yılın ikinci yarısında ise 16 yaşından büyükler için brüt 837 lira, net 655.57 lira olarak uygulanacak.

Asgari ücret 16 yaşını doldurmamış işçilerin için ise yılın ilk yarısında brüt 679.50, net 546.20 lira olarak belirlendi. Yılın ikinci yarısında ise 16 yaşını doldurmamış işçiler için asgari ücret brüt 715.50, net 571.97 lira olarak uygulanacak.

Gördüğün gibi 16 yaşından küçükler için bile en az 546,20 TL ödemek zorundasınız. Eğer bu rakamı ödemezseniz ve birisi sizi şikayet ederse bunun cezası:

Maaşı az ödenen işçi sayısı X Maaşı eksik ödenen ay sayısı X 114 formülü ile bulunur.

Yani kısaca 10 işçiye 10 ay eksik maaş ödediyseniz hem aradaki maaş farkını ödersiniz hemde 11400TL para cezasına çarptırılırsınız. Cezayı ödemediğiniz takdirde işyeri kapatmaya kadar varan yasal bir süreç başlar.

Ben yazdığım tüm yazıların ilgili kanun maddelerini dahi ekledim yukarıda var. Eğer siz hala yaptığınızın kanuni olduğunu iddia ediyorsanız ilgili kanun maddesini ekleyin bizde göreklim. Aksi takdire tüm yazdıklarınız havada kalıyor hiçbir dayanağı olmayan, sadece kişisel fikirler olmaktan öteye geçemiyor.

ToReBeL
12.06.2011, 00:16
:D :D

özel sektörde mutaitlerin yanında çalışan işçilere tek tek sor bakalım kaç para maaş alıyorlarmış

ailede çalışmayan fert varsa hiçbir fert çalışmıyorsa belediye tarafından aylık yardım paketleri yollanır her ay bu yardım paketlerini kaybetmek istemeyen insanlar 400 liraya çalışır çünkü işe girdiğinde bir aile ferdi belediye tarafından yardım paketi kesilir

her iş yeri için böyle diyosan lokantalarda çalışan ayakkabıcılarda çalışan okulda universitede çalışanlarada sor istersen kaç para aldıklarını

bu yazdığın fiyatlar devlet işi dışında hiçbir işte geçerli olmuyor bu kadar açık söylüyorum bunla ilgili şikayet edilecekse iktidardaki partinin desteklediği birçok mutaitin yanında böyle çalışanlar var ve tum özel sektörlerde devletle iş yapan şirketlerin bu durumunu hükümettekilerde biliyor ...

yasalara gelince ben sana örnek gösteriyim nasıl açıkları olduğunu bilmen için

bir kişiye tecavüz et hapis cezası 15 yıl
tecavüz et öldür hapis cezası 8 yıl

herşeyin bir açığı vardır bu açıkları bilmeyende kimse yok

anayasaya göre iş yaptığın halde devlet seni doğuya sürerse mahkemeye verip hakkını savunma hakkın var mahkeme kararıyla yerinde kalabiliyosun bu yasa kanunda dururken yeni çıkan yasada bu yasa kaldırılmadağı halde şimdi biri doğuya sürüldüğünde mahkemeye verse bile geçersiz sayılcak kanunda verme hakkı var veremiyor yasalardaki açıklıkları birçok mutait çalışan kullanır zaten herşeyi yasaya görede uydurmak mumkun

karayollarında çalışan bir muhendisin aldığı maaşta en az 2800 gösterilirken benim babamın aldığı maaş iki üç yüz

sen diyosunki 796 lira bi lokantaya felan git sor kaç para aldıklarını bakalım kaç kişi bu fiyatı aldığını söyleyecek

ki en az bu kadar para alınıyosa çalışacak birçok iş var o zaman işsizlik diye bir sorun yok demekki bu kadar para alınıyorsa

doğuda baraj yapımları var amele aranıyor okullarda çalışacak hademe aranıyor iş yerlerinde çalışacak eleman aranıyor özel sektörde çalışacak genç beyinlerde aranıyor dunya kadar iş var ben dışarı çıkıp dolandığımda en az bi 30 40 yerde çalışacak eleman aranıyor yazısını görüyorum nerde o zaman işsizlik sorunu 800 lira para alınıyo madem girip çalışırlar 300 lira kira beş yüz lira bir ay geçinmek için yeterli ne işsizliği var o zaman


20 günlük sigorta yapmaktan bahsetmişsinde universitelerde staj için ögrencileri çalıştıran şirketlere devlet kendisi on günlük staj süresinde on günlük sigorta yapıyor sen 20 günün suç. olduğunu söylüyosun

2000 yılından beridir o dediğin kanunlar uygulanmıyor

bir başka noktaya daha değineyim kanun dedik madem

Atatürkün şapka takma zorunluğu getirdiğini biliyormuydun anayasanın değişmeyen maddeleri arasındaydı başbakan cumhurbaskanı polis asker memur için ayrı ayrı şapka ları var ve takmaları gerekirdi bu kanun anayasadan 2004 yılında kaldırıldı bu yıla kadar sen bu sayılanlardan birinin ceza yediğini gördünmü 15 yıl cezası vardı

al sana kanun al sana uygulama özel sektörde ucuza işci çalıştırma yıllardır var hükümette bilir devlet adamlarıda bilir kanunun koruyucuları savcılar hakimler avukatlarda çok iyi bilir bunu nede olsa adliyede bile çaycılık yapan adamın aldığı para 400 lira gibi bi ücret istersen araştırıp gez bak sana söylesinler ücretlerini

senin dediğin gibi 796 lira maaş veriliyorsa bu ülkede işsizlik sorunu olduğunu hiç düşünmem

ToReBeL
12.06.2011, 00:29
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 5 Mayıs günü tekstil patronlarıyla buluştu. Erdoğan şunları söyledi: “Bu sektörde yaklaşık 2 milyon çalışan var. Bunların sadece 350-400 bininin kayıt içinde çalıştığını biliyoruz. Bunun farkındayız ama katlanıyoruz. Ben artık işverenimden şu kayıt dışı konusunda daha fazla hassasiyet bekliyorum.”

Başbakan’ın bu sözü bir itiraf. Çünkü, patronun kayıt dışı işçi çalıştırması suç olduğu gibi hükümetin buna göz yuması da bir suç. Diğer yandan Başbakan’ın patronlardan daha fazla hassasiyet beklemesini de anlamak gerek. Çünkü AKP hükümeti yaptığı ve gelecek planları arasına dahil ettiği yeni düzenlemelerle, patronları kayıt dışı çalıştırmaya teşvik eden “avantajları”, kayıt içi çalıştırmada da sağlıyor.

Türkiye’de çeşitli istatistiklere göre işgücünün aşağı yukarı yarısı kayıt dışı, yani SGK’ya kaydı yaptırılmadan çalıştırılıyor. Bu işçilerin mevcut yasalara göre sosyal güvencesi ve emeklilik hakları gasp edildiği gibi, işten çıkarıldıklarında kıdem ve ihbar tazminatı talep etme hakları da bulunmuyor. Bugün Türkiye’de mevcut 4857 sayılı İş Yasası’na göre bir işçinin kıdem ve ihbar tazminatı talep edebilmesi için en az bir yıl bir işyerinde çalıştırılması gerekiyor. İşten çıkarılan bir işçinin işe iade davası açabilmesi için ise en az 6 ay çalışması gerekiyor. İşe iade davası ise en az 6 ay, ortalama 2 yıl sürüyor. Tabii bunu gösterecek bir SGK kaydının olması gerekiyor. Patronların sık sık şikâyet ettiği kıdem tazminatı, işçilerin çalışma güvencesi açısından en önemli hak olarak belirginleşiyor.

Kayıt içinin kayıt dışından ne farkı var?
Kayıt dışı çalıştırılan işçinin herhangi bir güvencesi yok; ancak ‘kayıt altında’ çalıştırılanlar açısından durum pek de farklı değil. Türkiye manzarasına bakıldığında, taşeron şirket bünyesinde, part time, çağrı üzerine çalıştırma gibi güvencesiz çalıştırma biçimleri ülkedeki hâkim çalıştırma biçimi konumunda. AKP kurmaylarının ve sermaye çevrelerinin her yerde ifade ettiği ‘esnek’ çalıştırma da işçi açısından güvencesiz çalıştırma anlamına geliyor.

İşçilerin taşeron şirketler bünyesinde çalıştırılması kayıt dışı çalıştırmadan farksız. Taşeron şirketler, bir yılın sonunda işçileri hiçbir hakkını vermeden işten çıkarabiliyor, böylece kıdem tazminatı ödemiyor. İşten çıkarmalara karşı mücadele etmeyen, yani dava açmayan ya da sendikalı olmayan ya da sendikalı olsa bile fiili direniş göstermeyen işçilerin hakları gasp edilmiş oluyor. Taşeron şirketler bir yıl içinde de ya da bir yıldan fazla sürede çalıştırdıkları işçileri de istedikleri gibi (Taşeron şirketin adını değiştirerek, başka bir şirket açıp işçileri orada çalışıyormuş gibi göstererek, işçilere zorla “Geçmişe dönük tüm alacaklarımdan ve haklarımdan vazgeçiyorum” yazılı kağıtlar imzalatarak…) işten çıkarabiliyor.

AKP’li bakanların ve kurmayların dillerine doladıkları esneklik kavramı, çalışma yaşantısında işverenlere göre ‘katı’ olan uygulamaların ortadan kaldırılmasını ya da sermayedarların lehine düzenlenmesini içeriyor. Bu ‘katılıkları’ kaldırma niyeti 2010 yılında açıklanan Ulusal İstihdam Stratejisi’nde (UİS) mevcut, hatta bu yöndeki bir kısım düzenleme de Torba Yasa’yla gündeme gelmişti. İşverene ‘katı’ gelen ya da ‘esnekleştirilmek’ istenen uygulamalar:

Asgari ücret; AKP ve sermayedarlar UİS’de asgari ücretin bölgesel olarak uygulanmasını talep ediyor. Böylece günümüzde 630 lira olan asgari ücret, Kürt illerinde 400 liraya kadar düşürülebilecek.

İhbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, sendikal tazminat; işverenlerin istedikleri gibi işçi alıp işçi çıkarmalarında engel olarak gördüğü düzenlemeler. Bu düzenlemelerin ortadan kalkması durumunda işverenler sendikaya üye olduğu için bir işçiyi rahatça işten çıkarabilecek. Hatta hiçbir gerekçe göstermeden işten çıkarabilecek. Bu düzenlemelerin tamamı UİS’de mevcut.

Bir işçinin farklı alanlarda çalıştırılamaması da işverenler tarafından esnek istihdama aykırı bulunuyor.

AKP’li bakanların “Anadolu’da iş imkânı” olarak sunduğu çağrı merkezlerinde, inşaatlarda, tersanelerde, hastanelerde, özel madenlerde, dershanelerde, merdiven altı atölyelerde çalıştırılanlar, mevsimlik tarım işçileri ve daha niceleri en genel anlamıyla güvencesiz çalıştırılıyor.

Kayıt dışı çalıştırmaya yönelik sermaye çevrelerinde en güçlü itirazlar şimdiye kadar TÜSİAD’dan gelmişti. Üyeleri ağırlıkla büyük ölçekli işletmelere sahip olan TÜSİAD’ın, kayıt dışı işçi çalıştırma gibi bir imkanı bulunmuyor; ancak TÜSİAD üyesi patronların sahip olduğu fabrikalar, ara mallarını taşeron şirketlere ürettirerek ya da işçileri kayıt dışı çalıştıran işerlerine ürettirerek kayıt dışı çalıştırmanın ve ‘esnekleştirmenin’ nimetlerinden yararlanıyor.

Orta ve küçük ölçekli sermayenin ağırlıkta olduğu MÜSİAD ve TUSKON üyesi işverenlerin ise çoğunlukla kayıt dışı işçi çalıştırdığı biliniyor. TÜSİAD da zaten ‘haksız rekabet’ olduğu gerekçesiyle kayıt dışı çalıştırmaya karşı çıkıyor.


bu yazıdaki kırmızı yerle belirttiğim olay yıllardır bulunmaktadır ayrıca kayıt dışı çalışan işçileride sayarsan 1 milyona yakın kişi bu fiyata çalışıyor

sen kanunlarla dile getiriyosun anayasıyı söylüyosun bu ülkede anayasa uygulanmıyor yıllardır bu durum böyledir bunun için anayasadan kanunlardan madde almama gerek yok şikayet etmek istiyen kimseler aldığı fiyatlar doğrultusunda anayasaya gidip şikayet edebilirler mahkemelere gidip edebiliyorlarsa tabi etseler bu mahkeme sonuçlanana kadar avukat parası mahkeme parası bunun altından kalkabileceklermi onuda merak ediyorum dediğin gibi fiyat verilse zaten turkiyede işsizlik sorunu olmaz bu fiyat verilmediği için çalışılan işlerde beğenilmez iş var denir buda işsizlik sorunu değil ücret sorunudur sen yine işsizlik sorunu olarak göreceksen tabi senin düşüncen saygı duyarım bende tum bu olayları bire bir gördüğüm için gayet açık şunu söyleyebiliyorum türkiyedeki sorun işsizlik değil işçiye verilen ücretin az olması çalışanın hakkını alamaması sorunu bende bunu iddia edebiliyorum

Logic@
12.06.2011, 01:04
Sanırım benim yazdıklarımı okumuyorsunuz. Siz bu işin yasal olduğunu yazdınız bende kanun maddeleri ile yasal olmadığını belirttim.
Türkiyede böyle işler dönmüyormu?
Tabiiki dönüyor ama yasal değil. Yani sen bir işçiyi hem 30 gün sigortalı gösterip hemde 400TL ücret ödeyemezsin.
Gündelikçi çalıştırır gibi çalıştırısın sigorta yapmazsın 100TL'yede çalıştırısın bu da yasal değildir orası ayrı.
Tarlada amele çalıştırısın sigortası yoktur yevmiye usülü çalışırlar ve buna kimse birşey demez.

Bir ikincisi ya siz Türkiyede yaşamıyorsunuz yada ya da simit fiyatından bile haberiniz yok ki 500 TL'ye bir ailenin rahat rahat geçinebileceğini iddia ediyorsunuz. Kabaca bir hesap yapacak olursak;

Dört kişilik bir ailenin her öğünde bir simit ile iki bardak çay içtiğini hesap edildiğinde, aile toplam 24 bardak çay ve 12 adet simitle günü geçirmek zorunda kalıyor. Bu da günlük 24 TL'ye gelir ki; bir ailenin yalnızca simit ve çayla yaşamını sürdürmesi için aylık en az 720 TL'ye ihtiyacı vardır. 500 TL ile nasıl geçinilir bizede anlatırsanız en azından para biriktirebiliriz sizin sayenizde.

Ayrıca anlattıklarınızın konumuz ile uzaktan yakından bir ilgisi bulunmamaktadır. Konumuz Türkiyedeki işsizlik sorunu ama siz tecavüzden girmiş şapka kanunundan çıkmışsınız.

Türkiye istatistik kurumunun rakamları ortadadır ve günümüzde iktidar partisinin bile kabul ettiği işsizlik sorununa sizin böyle bir sorun yok demeniz akla ve mantığa aykırıdır.

ToReBeL
12.06.2011, 04:23
haftada yüz liralık mutfak alışverişi yap ayda dört yuz liraya geçinmiş olursunuz

türkiyede işsizlik sorunu yok evet hukümet trabiki kabul edecek mutaite fırsat versin mutaitte 400 lira yerine dediğiniz fiyatta verir bunu devlet sağlamıyor işsizlik sorunu diyecek tabi hem kabul ettiğini söylüyosunuzda kabul ettiği için senin oğlunda işsiz kalsın diyebiliyor galiba başbakan

işsizlik sorunu diyosun ben iş imkanalrını söylüyorum işte karadeniz yazın fındık toplama 400 lira ya adam başı aylık varmı çalışacak varsa gidebilir
yol işi kürekçi lazım 400 lira varmı işsizim diyenlerden giden gidebilir
30 40 a yakın dükkan da elaman arıyor varmı işsizlerden giden gidebilir

bana 400 liraya nasıl çalışıyo diyosun çalışan var arıyolarda diyorum bana aysal değil diyip konuyu değiştiren sensin ben değil 400 liraya çalışacak adam aranıyor işsizlerden işe girecekler için varmı giren söyleyim yok fiyat beğenmezler

mutaitleerin yanında neden kürtler çalışır bilirmisin bir evde 30 kişi kalırlar her birey 400 liraya çalışır bizim türkleri işe almak için gittiğimizde paraya burun kıvırır işsizlik sorunu bu işte çalışmak istiyene iş ayırt etmeyene bu ülkede iş var

sendikasız olsun olmasın 796 liradan aşağı çalışamaz dedin örneğini gösterdim yazısını gösterdim çalışılıyo demekki

400 liraya geçinememmi diyolar he o zaman onların sorunu işsizlik değil alınan ücreti az bulması bu ayrı bi sorun

bana türkiyedemi yaşıyosun diyosunda bulunduğun şehrin dışına çıkıp doğuya gidip milletin kaç liraya çalıştığını görmüyosun galiba türkiye sadece izmir istanbul ankara gibi yerlerden ibaret değil hakkaride 400 liraya çok rahat geçinen aileler var diyarbakırda 300 liraya çalışanda var istanbulda adama desen 400 liraya çalış yada 800 liraya çalış adam dilencilik yapar daha fazlasını kazanırım diyor işsizlik diyosunuz ama fiyattan bahsediyosunuz

türkiyedeki sorun işsizlik değil verilen ücret çalışana ver ücreti fazla bakalım işsiz kalıyomu
devlet mutaitten dunyanın vergisini alır bide yüksek fiyata çalıştırmasınımı beklicek
fabrika sahibinden işçi başına dünyanın vergisini alır sonra diyecek şu fiyatı ver mümkünmü

bir kişiye 800 lira para vereceğime iki kişiye 400 lira veririm bi kişi daha iş sorunu ortadan kalkar

gelmiş simit çay diyosun günde 24 lira diyosun 24 liraya git üç kilo patates al salça al yağ al o dört kişiye üç gün yetecek yemeği yaparsın üstüne paran artar çocuklara çikolatada alırsın

ekmek 60 kuruş pataes kilosu 1.5 lira yağ litresi 3 lira salça 750 gremı 4 lira buradan üç ekmek alsan yapacağın yemek bir aileye yeter hesaPLA on lira etmez aylığa vur 300 lira simit çaydan daha iyi

olmadı on tane yumurta 3 lira domates kilosu 1 lira biber kilosu 2 lira al melemen yap bu daha ucuza geldi bak

universite öğrencilerinin aylık kaç liraya geçinmeye çalıştığınıda bilmiyosun galiba ayda 250 liraya geçiniyolar

bir aile günde 24 lira harcıyacaksa zaten çok para harcıyor demektir

türkiyed eiktidar partisi bile kabul ettiği ayda 400 liraya çalışıldığını belirttiği halde bir türlü sende bunu kabul edemiyosun

işsizlik sorunu var diyosunuz kimse o işsizler söylüyorum işte iş alanlarını karadeniz fındık toplamaya gitsinler mutaitin yanında kürekçilik amelelik yapsınlar inşaatlarda amelelik yapabilirler okullarda hademelik yapabilirler lokantalarda ayakkabıcıda mağazalarda çalışabilirler

bunları iş olarak görmüyomusunuz ailede hiçbir ferdi çalışmayan kimselere zaten belediye yardım ediyor gidip belediye başvuruyolar kömürde dahil herşeyi alabiliyorlar aylık yardım paketini

bana kanunda şöyle diyosun ben uygulanmadığını açıklarının olduğunu söylüyorum örnekleriyle konunun dışında diyosun

sözleşmeli işmi istiyolar o zaman hakedecekler gelip daha iyi iş olursa giderim felan diyen birini bende mutait olsam işe almam adamları yetiştirecem sonra gidecekler dolgun maaş verecem işi öğretecem yetiştirecem sonra baska yere gidecekler ortada kalıp zarar elde edecem çok iyi valla ya ne süper bişeymiş

türkiyeyi sadece batıdan biliyosunuz anlaşılan doğuyada ugrayın milletin kaç paraya geçindiğini görün 400 liraya sevinen dünya kadar aile var orada

işsizim diye bağırıp eylem yapan insanlarada bakıyorum içtikleri sigara malbora parlement camel 2001 sigaraları işsizler guya

benim çalıştığım şirkette çalışacka adama rıyorsa ben sokaklarda eleman aranıyor yazısını görüyosam bana göre bu ülked eişsizlik sorunu yoktur benim gördüklerimi işsizler görmüyomu işi beğenmeyeceklerine çalışsınlar ben çok görüyorum çok denk geliyorum

ortaokul mezunu olan 40 yaşındaki adam geliyor sıvacı olmak istiyor eğğitimini almayan ben adamı sıvacı yapıp niye yüksek para vereyim adam iki tane kaçak inşaat yapmış ben inşaatcıyım diye ortalıkta dolanıyor ustalık istiyor böyle adamı işe alıp milletin hayatını niye tehlikeye atayım

ortaokul mezunumu gider amelelik yapar 400 liraya razı olur lise mezunumu sekreterlik pazarlamacılık şöförlük gibi meslekleri yapar 800 lira alır universite mezunumu okurken kendini geliştirir kendi mesleğini yapar işini iyi öğrendiyse her şirket yine alır

dayım 200 liraya amelelik yaparak işe başladı maaşı 400 lira oldu iki yıl aradan sonra 800 liraya çıktı beş yıl sonra 1.5 milyara şuanda 3 milyar alıyor şirkette hissesi var çalışmak istiyen adam işinde çok rahat yükselir iş ayırt etmeden çalıştı buldu bu işler böyle millet ayağına iş bekliyor iş ayırt ediyor etrafa baksınlar iş çok

iş arayan sitelere şuanda bakıyorum her gazetede nerden baksan 60a yakın ilan var

burada gelip işsizlik sorununu işsiz biri söylesin ben iş imkanlarını söyleyim bana mantıklı bir cevap versin bende sorunun olduğunu göreyim varmı işsiz çalışmayan sitede direk yönlendirecem

sen bir işte çalışıyosun galiba logic sen bir iş bulabilmişsinde millet niye bulamıyo sen dahamı zekisin onlardan milletten farkın ne bak sen bulabiliyosun iş ben bulabiliyorum iş benim çevremdekilerde bulabiliyor iş biz buluyoruzda iş bulamayan nasıl bulamıyo çalışmak istiyene iş çok

neyse daha uzatmıyacam bu konuyu türkiyedeki sorun işsizlik değil işçinin aldığı paranın az olmasıdır diyip kendi fikrimi söyleyip bitiriyorum

Logic@
16.06.2011, 00:12
Gülüyorum sadece yazdıklarınıza..
Değişik bir düşünce yapısına sahip olduğunuzu da kabul etmemek elde değil.
Haftada 100 TL mutfak masrafıyla geçinirsin olur biter diyorsunuz hayat şartlarından bi haber olduğunuzu her yazınızda daha net anlıyorum.
Bu simit yerine aldığınız patatesi bir tavada pişirecekseniz önce tava almalısınız e tabi içine yağda koymak lazım o da para..
Odun ateşinde pişirmeyi düşünmüyorsanız birde mutfak tüpüne ihtiyacınız var onunda tanesi 64 TL bugün itibari ile..
Bütün gün çalıştık yemeğimizide yaptık yedik varsayalım bir güzel banyoyu hak ettik sanırım ama o da ne su bile parayla hatta suyu ısıtmakta parayla..
Peki ya elektirik?
Neyse onu boş verelim hadi doğudakilerin hepsi kaçak kullanıyor nede olsa öyle değilmi?
Bu arada sabunda parayla yemek yaptığın tavayı yıkadığın deterjanda...
Ayrıca giydiğin elbiseleri yıkayacağın çamaşır makinası konusuna girmiyorum farzedelim elde yıkayacaksın ama onun deterjanıda parayla..
Neyse çok çalıştık yedik yıkandık uyuyacağız ama mağarada değil heralde?
Ev kirası ne olacak?
Peki ya çoluk çocuk olursa?
Okul masrafı?

Fazla uzatmaya gerek yok bu liste uzar gider altından kalkamazsınız.

Çinde de insanlar 100$ karşılığında bir ay çalışıyor peki bu çinde işsizlik sorunu yok mu demek?
O zaman herkesi 100TL ye çalıştıralım işsizlik diye bir şey olmasın? Sizin mantık bunu öngörüyor.

Bu çalışmak değil kölelik yapmaktır. Siz 10 lira yerine 12 lira kazanabilmek için muhtaç durumda olan insanların zor durumda olmalarından faydalanarak ve kanunları hiçe sayarak 400 TL karşılığında insan çalıştırıyor olabilirsiniz ancak bu durum Türkiyede işsizlik sorunu yok demek değildir aksine işsizlik sorununun en büyük ispatıdır. İnsanların refah düzeyi yüksek olsa hiç kimse o fiyata çalışmayı kabul etmez. Gelişmiş hangi ülkede o fiyata insan çalıştırabilirsiniz? Gelişmiş ülkelerdeki sıradan bir vatandaş bile tatil yapmaya Türkiyeye gelebiliyor gelir düzeylerinin nasıl olduğunu siz düşünün.
Bizler neden o ülkelerin gelir düzeyine çıkmayı düşünmüyoruzda 100TL'ye çalıştırsak kimse işsiz kalmaz gibi bir düşünceyle kendi ırkımızı aşağılıyoruz bunu da anlamak mümkün değildir.

Ayrıca bu konuda haklı olduğunuzu ve kanunen yapılanın doğru olduğuna dair tek bir belge yada kanun maddesi ekleyin sizin yaptığınızın doğru olduğuna biz de inanalım.
Yapamazsınız çünkü yok öyle bir madde..

ToReBeL
16.06.2011, 03:54
sende vur diyince öldürdün ha :D bende senin yazdıklarına gülüyorum elektrik su tüp felan karıştırmışsında elektrike ödeyecek parası yoksa tüp alacak parası yoksa tavası yoksa kabı yoksa bu adamların hiçmi komşusuda yok bunların hiçbiri yoksa zaten yaşamıyolar bende sana şunu söylüyorum bu kadar kötü durumda olan kimseler belediyeden yardım paketi alıyorlar tavamı lazım belediye veriyo

ya size göre bu ülkede işsizlik ne büyük problemmiş ki varsa elektriği yok suyu yok kalacak yeri yok sen böyle birinimi tanıyosun tanıyosunda bu durumdakine yardımmı edemiyosun

yemek yapmak için tavaymış tencerede kızartır tavaya gerek yok tüp diyosun ne tüpü soba yakar sobanın üstünde tencerede yağ kzıartır kızarıyorda pişiyorda siz ne hale getirdiniz milleti ya elektriği suyu ödeyemiyo harcayamıyo bu durumdaki insan 400 liraya zaten sevinir

sana açıkca bişey diyimmi doğuda dahil senin gösterdiğin kadar zor durumda hiç kimse yok

o kadar fakir durumda olana maaş bağlanıyor belediyede yardım ediyor gider başvurur bu devleti ne hale getirdin sözlerinle ya

doğalgazlı evde kalıyorum ayda ocaktan 18 lira geliyor 300 kira 20 su 20 elektrik parası aylık mutfak masrafım 160 lira ev için aylık harcadığım para 518 lira ve hiçbirşeyim eksik olmuyor

işte işsizlik sorunu dediğiniz bu günlerdir burada 400 lirayı küçümseyip duruyosun 400 liralık işe burun kıvıryosun işsizlikmiş inanmamımı bekliyosun

çalışmak istiyen herkeze bu devlette yapacak iş var alacağı paraya burun kıvırıyosa hiç almadan çalışmasın o zaman

millet işin parasında sanki emekli maaşı alabilmek için kendini kayıt altında göstermeye çalışıyo işsizlik deniyor bide buna

sana göre devlet yardım yapmıyor işini yapmıyor

ya madem işsizlik sorunu var dediğin kadar zor durumdada fakirmi var çıksın yazsın buraya ya tc kimlik numarasını yazsın ismini söylesin ben belediyeden aldığı yardımları gösrteriyim kanıtla bu kadar zor durumda olan insanın yaptığı harcamaları gösteriyim

bu kadar zor durumda olan insana hiçmi komşusu yardım etmiyor bu devletin belediyesi hiçmi yardım etmiyor bu kadar zor durumda olan insanın başvurmasıyla devletten aldığı paradan haberin yok sanırsam senin

sen bu konuları git belediyeyle konuş sana bu konuda gerekli açıklamayı yapacaklar emin olabilirsin

çocugunmu oldu iştemi çalışmıyosun evin felandamı yok gidip başvuruyosun belediyeye çocuk için bile yardım ediyolar hatta bakamıcak durumdaysan çocuguda elinden alır devlet bakar

bu devlet kimsesiz çocuklara bile kira almadan elektrik su parası almadan ev açıyor işe sokuyor

televizyona çıkıp milletin gözü önünde ben fakirim demesini biliyorlarda gidip belediyeden yardım isterkenmi utanıyolar boş laf hepsi

he geçinemiyolarmı olabilir buda geçinememeleri işsizlik sorunu değil bu devlet altında memur olarak çalışan insanda geçinemiyor bu maliyetle alakalı işsizlikle değil bu ülkenin sorunu işsizlik değil maaş verilen ücret ben bunu anlatamıyorum yada anlıyosunda anlamak istemiyosun orasınıda bilemem
ben sana kanundan bilmemneden örnekte göstermiyorum bak git belediyeye sor anlatsınlar yaptıkalrı yardımları kanıtlarıyla git kimsesizler yurduna anlatsınlar kayıtlarını git valiliğe anlatsın sana açtığı evleri benim dediğimwe inanmıyosun madem git onlara sor açıklasınlar sana bir bir

bu ülkeye göçmen olarak gelen afrikalıya asyalıya bile yardım eden devlet kendi halkınamı yardım edemiyo allah aşkına ya

Logic@
16.06.2011, 10:05
Siz lütfen önce asgari ücret ne demek onu öğrenin ondan sonra buraya yazdıklarınızı tekrar okuyun ne kadar saçmaladığınızı kendinizde göreceksiniz.

Ayrıca ayda 400tl ücretle insan çalıştırmanın yasal olduğunu gösteren bir belge yada kanun maddeniz varsa onu yazın diye on mesajdır tekrarlıyorum ama sizin yazacak bir şeyiniz olmadığından hiç birşey gösteremiyorsunuz. Konuyu çarpıtıp duruyorsunuz.

Eğer haklı olduğunuza dair bir yasal dayanak açıklamayacaksanız lütfen bu konuya daha fazla mesaj yazmayın. İnsanların fakirliğinden faydalanarak kanunlara aykırı olarak yaptığınız bir uygulamayı haklıymış gibi insanara empoze etmeye çalışmanız çok yanlış. Kanunların üstünlüğünü, Anayasal hak ve özgürlükleri ilke edinmiş bir forum olarak bu kanunsuz yazınızı daha fazla sürdürmenize izin veremeyiz. İlgili kanun maddelerini ilk sayfada görebilirsiniz eğer sizin bunları çürütecek bir kanun maddeniz var ise buydun bizimle paylaşın.

Saygılar.

ToReBeL
17.06.2011, 22:24
iyi hadi kanunlar uygulansın o zaman fabrikalarda çalışan işçi sayıları azalsın kayıtsız çalışan herkezi devlet kayıt altına alsın ondan sonra ülkede zaten olur işsizlik sorunu

kanun gereğine göre bakalım hadi bir kişi asgari ücrete göre çalıştırıp işe aldığım her kişi için 600 lira vergi ödemem gerekiyor ve ben bu vereceğim vergiye göre hesap yaptığımda 1000 işçi yerine 300 işçi çalıştırım kanunlara uymak gerekiyosa 700 kişiyi işten çıkarmak gerekir çalıştıracağım 300 kişiyi tecrübeli insandan seçerim üniversite mezunu olmayan bir kişiyi çalıştırmam ortaokul lise mezunu olan üniversiteye gitmeyen insanlar böylece çalışamaz onlarda kps sınavına girer lise mezunları atanmayı bekler on yılda bir kişi belki atanır bunun için bide dersane masrafı yaparlar kanunlar gereği olacak olan bu

peki iş verenler ne yapar 300 kişi çalıştıracaklarına kayıt dışı 700 kişi daha alır 700 kişiye iş imkanı verir 1000 kişi çalıştırır o 700 kişiden vergi ödemeleri gerekmez iş imkanı doğmuş olur daha ucuza işçi çalıştırmış olurum hem ben kazanırım hem daha fazla aileye kazanç kapısı sağlarım hemde kayıt dışı çalışanlar yardımları almaya devam eder

benim gösterdiğim normal küçük bir örnek sen bunun olmadığını iddia ediyosan ikincinin yada bu konuda haksız olduğumuzu iddia ediyosan baş başbakanın bu konuyla ilgili açıklaması var yazıların birinde paylaştım tekrar okuyabilirsin

hükümet işsizlik sorununumu çözmek istiyor sizin dilinizle işsizlik sorununu çalıştırılan işçi için aldığı vergiyi yarıya indirsin bunu yaptığındada vergi azalması olacağı için özelleştirme yapması gerekecek türk firmaları özelleştirmelerde fazla para vermediğinide düşünürsek yabancı firmalara özelleştirme yapmaları gerekecek böylece devletin kasası dolacak bu sorun hal olmuş olacak madem yaptığımız yanlış devletin kasasını doldurmak için yaptıkları özelleştirmeler o zaman doğru oluyor bu mantıkla bunla ilgili yazılarıda birçok gazetecinin köşe yazılarında bulabilirsin

diyosunuz işsizlik sorunu var kayıt dışı çalışan olmasın herkeze asgari ücrete tabi olarak en az ücret miktarını yasal olarak alsın iyi ozaman herkezde gerektiği gibi işi öğrenebilmesi için üniversite okusun en kötü lise mezunu olsun senin kanunalr çerçevesinde söylediklerin olduğunda bu ülkede işsiz sayısı daha fazla artacak bunuda bilesin herkes bunu bildiği için kayıt dışı çalışıp 400 liraya çalıştırılmasına göz yumarlar bunu anlamak bu kadar zor değildir

aşağıdaki linklerden anlatymak istediğimi daha net anlayabilirsin kaynak istiyosun madem

TIKLAYINIZ (http://www.uludagsozluk.com/k/tekirda%C4%9F-%C3%A7erkezk%C3%B6yde-fabrikalar-eleman-bulam%C4%B1yor/)

yukardaki linkte birçok örnek vardır sana işsizlikten daha çok sorunun ne olduğunu gayet açık anlatır dediklerimin yanlış olduğunu söylüyosan oku

hatta dediğim gibi belediye başkanından valiye kadar istediğin herkese sorabilirsin bunları sana geniş bilgilendirirler kanıt çok gösteriyorum ancak görmek istemiyosun

özelleştirmeye karşısınızki bende karşıyım özelleştirmeyi engellemek için türk firmalarının para kazanması gerekir devletin işçi başına aldığı vergi bu kadar yüksekken hiçbir türk firması kazanç sağlayamaz vergiyi düşürsün asgari ücreti alır işçiler bu kadar basit bunun için maliyesini kasasını doldurması gerek özelleştirme yapmalı

öyle herşey kanunla olmuyo işte bana kanundan üç madde gösteriyosun bu maddelerin uygulandığı bir yer gösteremiyosun :D ilginç ben dediğimin olduğu birçok yer gösterebiliyorum


HE BU ARADA BEN SENİN DEDİKLERİN YANLIŞ DEMİYORUM OLMASI GEREKENLER SENİN DEDİKLERİN BUNADA BİŞEY DEMİYORUM SÖYLEDİKLERİNDEDE HAKLISIN :d

BENİM SÖYLEMEK İSTEDİĞİM ŞU TÜRKİYEDE İŞSİZLİK SORUNU DEDİĞİNİZ SORUN İŞTEN DOLAYI OLMUYOR ÜCRETTEN DOLAYI OLUYOR İŞÇİNİN DAHA FAZLA ÜCRET ALABİLMESİ İÇİN VERGİNİN AZ OLMASI GEREKİYOR DEVLET BUNU YAPMADIĞI İÇİN YADA YAPAMADIĞI İÇİN SORUN İŞSİZLİK SORUNU DİYE GÖSTERİLİYOR FAZLA VERGİ ALDIĞIMIZ İÇİN SORUN ÇIKIYOR DİYEMİYOR BUNU SÖYLEMESİ ZATEN EKONOMİK KRİZE NEDEN OLUR NEDE OLSA BİR SÖZLE BU ÜLKE KRİZ DÖNEMİNE GİRİYOR ADI İŞSİZLİK SORUNU SEBEBİ İŞ OLMAMASI DEĞİL VERİLEN ÜCRETİN AZ OLMASI

BENİM ANLATMAK İSTEDİĞİM SAVUNDUĞUM BU İŞSİZLİK SORUNU OLDUĞUNU KABUL ETMEMEMİN SEBEBİDE BU VERGİLER