PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : İnternet üzerinden örgütlendiler



Düşes*
24.09.2010, 08:45
Salı gecesi Tophane'de yaşanan iki sanat galerisinin basılması ve ziyaretçilere saldırı olayının tartışmaları sürerken sanatçılardan ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ajansı Kültür A.Ş.'den basın açıklaması geldi Kültür A.Ş. basın açıklamasında saldırının talihsiz bir olay olduğunu bu olayın Avrupa Kültür Başkentliliği sürecinde olumsuz etkilerin giderilmesi için büyük bir fırsat olduğunu ve tüm İstanbulluları bu fırsatın bir parçası olmaya davet ettiğini söyledi.


SANATÇILARDAN BASIN TOPLANTISI
Olayı protesto eden Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam ile Sanat Galericileri Derneği Başkanı Doğan Paksoy'un bugün Taksim Sıraselviler Caddesi'ndeki Çiçek Bar'da basın toplantısı düzenledi. Toplantıya sanat derneği üyeleri, tiyatrocular ve yazarlar da katıldı. Basın açıklamasında saldırı gerçekleştirenlerin hüküm giymemeleri halinde sanatçıların üzerindeki baskıların artacağı belirtildi.
Toplantıda ayrıca son günlerde sanata ve sanatçıya yönelik artan saldırıların önünün alınması istendi ve toplumun ikiye ayrılmaması gerektiği belirtildi.
İNTERNET ÜZERİNDEN ÖRGÜTLENDİLER
Bedri Baykam tarafından okunan ortak basın açıklaması şöyle:
“Büyük bir arbedenin yaşandığı Boğazkesen Caddesi’nde Outlet Sanat Galerisi ve Galeri Non’a gelen, neye hizmet ettikleri henüz bilinmeyen 40-50 kişilik öfkeli bir kalabalık, 17 yıl önce Sivas olaylarını hatırlatır bir şekilde önce galerilerin camlarını kırdı, sonra da sergiye gelenleri içki içtikleri gerekçesi ile 15-20 dakika boyunca biber gazı sıkarak, taş attı. Sanatseverleri yumruklayarak yaraladı. Sanat galerileri hasar gördü. Polis olaydan sonra pek çok kişiyi gözaltına aldı.
http://www.hurriyet.com.tr/_np/1078/11611078.jpg
Heykeltraş Nimet Koçak
Bu grubun internet üzerinden mahalledeki mekanları kullanarak çeşitli olumsuz mesajlarla örgütlendiğini gördük. Galerecilerin kapılarının önünde içki içilmesini istemedikleri bahanesiyle galerilere saldırarak camlarını kırıp sanatseverlere saldırıp yaralamaları, yalnız sanata değil Türkiye’nin barış ve huzuruna gölge düşürmüştür. Faillerin derhal bulunması ve ciddi şekilde cezalandırılması gerekir. Sanatçılara yönelik bu akıl dışı terör olayının deşifre edilmesi ilçe emniyet müdüründen Türkiye’nin Cumhurbaşkanı’na kadar tüm yetkilileri kurumları ilgilendiren bir sorumluluktur. 7 kişinin yakalanıp daha sonra serbest bırakılması ve birisinin ifadesinde 'Biz onları dışarıda içki içmeyin diye uyardık dinlemediler' şeklindeki sözleri de daha vahim ve düşündürücüdür.
Bu suçlular yaptıkları saldırıdan dolayı hüküm giymezlerse bu olayın tekrarlanmaması için hiçbir şüphe kalmamıştır. Sanatçılar korku içerisindedir. Buna benzer bir girişim daha vahim bir sonuç doğurabilir. Eğer ağır sonuçlar meydana gelmesi engellenmezse yapılan bu şikayetlerin ve isteklerin hiçbir önemi kalmaz. Türkiye’deki sanat camiaları büyük sıkıntı içerisine girer. Tophane'de bulunan galerilerin mahalle halkı ile tekrar yapıcı diyaloglara girmesi, her iki kesimde yararlı ve huzurlu bir ilişkinin başlayabilmesi için çalışmalar yapılmadır. Eğer muhafazakar bir insana karşı böyle bir saldırı düzenlenseydi, bizler sanatçılar olarak bu olayı kınar ve tepkimizi gösterirdik.”
BİZ DE SANAT TİMİ KURALIM
Toplantıya katılanlardan Heykeltıraş Nimet Koçak da “Madem saldırıya uğruyoruz ve bundan sonra da bir tehlike mevcutsa polis de ilgilenmiyorsa kafamızın ve gözümüzün tekrar kırılmasını istemiyorsak, biz de sanat polis timi kuralım. Böyle olaylarla sanatçıların gözlerinin kafalarının kırılmaması için sanat polis timi, özel bir güvenlik timi kurulsun. Çünkü polis bu olaylara duyarsız kalıp yakaladığı saldırganları tekrar serbest bırakıyor. Eğer çarşaflı ve başörtülü birilerine bu tarz bir saldırı yapılsaydı polisler tarafından, bu saldırganların kırılmadık kemiği kalmazdı. Bu yüzden sanatçıya sahip çıkılması, ülkenin modern gelişimi için çok önemlidir” dedi.