PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Oruç zayıflamaya çalışmayın!



кคtเl รєภŦ๏ภเ
15.08.2010, 16:18
Diyet yerine geçmez!


Ramazan ayının gelmesiyle beslenme önerilerinde bulunan uzmanlar orucun diyet yerine geçmeyeceğini belirterek iftarda ve sahurda hafif gıdaların tüketilmesini tavsiye ediyor.

Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Ali Tüzün AA muhabirine yaptığı açıklamada oruç tutmanın alternatif bir zayıflama diyeti olarak görülmemesi gerektiğini söyledi.

Ramazan ayının gelmesiyle oruç tutan bazı insanlarda orucun diyet yerine geçtiği gibi yanlış bir kanaatin olduğunu ifade eden Tüzün ''Oruç diyet yerine geçmez sadece zayıflamak için oruç tutulmaz'' dedi.

Metobolizmanın yavaşlamaması ve kabızlık gelişmemesi için oruçlu kişinin gün içinde yürüyüş yapması gerektiğini vurgulayan Tüzün Ramazan'da doğru beslenmeyle ilgili şu önerilerde bulundu:

''Oruç açıldıktan sonraki beslenme üç ya da tercihen dört öğüne dağıtılmalıdır. Hafif bir iftar açılışı iftar gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalıdır. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemesi gıdaların iyice çiğnenmesi son derece önemlidir.

Günde üç kere alınacak ilaçlar iftar gece ve sahur şeklinde alınmalıdır. Ana öğün yatmadan yaklaşık 2 saat önce yenmelidir. Ramazan ayında yağlı yiyecek tüketimi reflü hazımsızlık kabızlık şikayetlerini artırır. Lifli gıdaların özellikle gece ve sahurda tüketilmesi gereklidir.''

Uyku bölünecek endişesiyle sahuru atlamanın ya da sadece su içip yatmanın açlık süresini 20 saate kadar uzatacağına dikkati çeken Tüzün ''Bu durumda gün içinde enerji yetersizliği konsantrasyon kaybına uyuklamalara verim düşmesine hatta kazalara neden olabilir. Tatlı olarak kan şekerini fazla yükselten ve daha sonra hipoglisemiye yol açan ağır tatlılar yerine sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmelidir'' diye konuştu.