PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Bilişsel Karmaşıklık



Ctrl
15.07.2010, 14:32
Bilişsel Karmaşıklık


Kategorizasyon süreç ve olguları çerçevesinde ortaya atılan bilişsel karmaşıklık (cognitive complexity)http://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif bireylerin dünyaya ilişkin algı ve değerlendirmelerini etkileyen bir değişken olarak kullanılmaktadır. Bilişsel karmaşıklıkhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif bireyin algı ve kategorizasyonlarındaki duyarlılığı ifade etmektedir.

Literatürde bilişsel karmaşıklık kavramı içinde üç yan ayırdedilmektedir (Pinsonhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 1988): Birincisi algı ve değerlendirmelerde kullanılan/dikkate alman boyut sayısı anlamında farklılaştırma (differenciation)http://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif ikincisi kullanılan bir kategorinin darlığı veya genişliği anlamında ayırdetme (discrimination) ve üçüncüsü ise farklı öğeleri bir bütün haline getirme anlamında bütünleştirme (integration) olarak ifade edilebilir.

Farklılaştırmahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif gerçekliği algılamada kullanılan boyutların ya da kategorilerin sayısıyla ilgilidir ve kategori sayısının artmasıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif ayrıntıları daha iyi farketmeyihttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif benzerlik düzeyi düşük uyaranları farklı kategorilere koymayı sağlamaktadır. Araştırmalardahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif bilişsel karmaşıklık değişkeni genellikle bu anlamda kullanılmaktadır.

Ayırdetmehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif bireyin uyaranlar arasında ayrımlar yapması için kullandığı alt bölümlerin ya da sınıfların sayısıdırhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif bu boyut Pettigrew anlamındahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif bir kategorinin prototipinden sapmaları kabul edebilme düzeyininhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif dolayısıyla tolerans düzeyinin de bir ifadesidir. Üçüncü yanhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif farklı bilişsel öğeleri ilişkilendirebilme düzeyini ya da kapasitesini ifade etmektedir.