PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Anomi



Ctrl
15.07.2010, 14:28
Anomi


Anomi genel olarak sosyal bağın zayıflamasını ifade etmektedir. Ancak Parsons'ın modern çağdaş sosyal bilimin merkezi kavramlarından biri saydığı anomi kavramıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif sosyal bilimlerin tarihi boyunca farklı çağrışımlar ve anlamlarda kullanılmıştır.

Etimolojik olarak anomos (yasasızhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif yasası olmayan) ve türevi anomia sözcüklerinden gelen anomi kavramıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif sözcük anlamıyla normsuzhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif yasasız olma durumunu ifade etmektedir.

Ancak sosyologlarhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif anominin kavramlaştırılmasında farklı bakış açıları sergilemektedir: Hangi yasa ve normların söz konusu olduğuhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif yasa ve normların salt yokluğunun mu yoksa saygınlığının azalmasının ve karşı çıkılmasının mı söz konusu olduğuhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif tek bir anominin mi olduğu yoksa pek çok anomiden mi söz edilebileceği gibi hususlarda farklılıklar gözlenmektedir.

Yine anomi çerçevesinde ele alınan olgularda da büyük bir çeşitlilik görülmektedir. Örneğinhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif kolektif şiddet hareketlerindehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif bireysel pasiflik ve ilgisizliktehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif sınırsız istek ve tutkulardahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif geleceğe yönelik umutların kaybındahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif farklı normlar arası çatışmalardahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif toplumda ve kurumlarında normatif sistemin yıkılmasındahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif eylem hedef ve amaçlarının belirsizliğinde anomiden söz edilmiştir (Besnardhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif 1987).

Anomi konusuna eğilen teorisyenlerden Durkheim'a göre anomi kavramıhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif genel bir deyişle bireylerinhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif belirli bir toplumda insan davranışlarını düzenleyen ve idealleri yansıtan sosyal değerlerle ilişkisinin zayıflaması veya kopmasını ifade etmektedir.

Merton gibi diğer bazı sosyologlara göre ise toplumda entegrasyon aygıtları işlemediğindehttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif anomi belirir. Anomi durumuhttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif sosyal normlardan sapma durumudur. Toplumun bireye önerdiği amaçlar ile bireyin bu amaçlara ulaşma konusundahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif genellikle sosyal statüsüne göre sahip olduğu meşru imkanlar birbiriyle uyuşmadığındahttp://www.tekplatform.com/images/smilies/virgs.gif anomi eğilimi güçlenir.