PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Google servisleri ve Youtube neden kapalı?



Logic@
04.06.2010, 11:37
Google servisleri ve Youtube neden kapalı?

Türkiye'deki İnternet kullanıcıları son günlerde Google'ın Docs, Translate ve Feedburner gibi hizmetlere ulaşamıyordu. Hatta DNS ayarlarını değiştirip YouTube'a girebilen kullanıcılar bile artık meşhur video paylaşım sitesine girememeye başlamıştı. Google'ın birçok hizmetine bağlanamayan kullanıcılar, İnternet'te bazı iddialar dillendirmeye başladı.

http://static.shiftdelete.net/img/article/googledocs1275468831.jpg

Bunlardan en dikkat çekici olanı, Bilgi Teknolojileri Kurumu'nun (BTK) Google'ı ban'ladığı iddiası. Yorumlara göre YouTube'a erişimi tamamen durdurmaya çalışan BTK, yanlışlıkla birçok Google servisini banladı. Peki bu hata nasıl oldu?

Ülkemizde son günlerde yaşanan Google hizmetlerine bağlanamama problemi, kullanıcıların İnternet üzerinden sesini yükseltmesine neden oldu. Peki çözüm ne?


Bu Hata Nasıl Meydana Geldi?

Henüz BTK'dan konuyla ilgili açıklama gelmedi fakat İnternet'te yapılan yorumlara göre, Google'a ait IP adreslerinden 74 ve 209 ile başlayanlardan bir kısmı, problemin merkezini oluşturuyor. Google, kullanıcılarının bazılarını 209 ile başlayan adrese, bazılarını ise 74 ile başlayan adrese yönlendiriyor.

http://static.shiftdelete.net/img/article/googletranslate1275468990.jpg

İddialara göre BTK, YouTube'a IP engellemesi yaparken, diğer bazı servislerin bloke olmasına sebep oldu.

Çözüm Ne?

Öncelikle Türk Telekom DNS'leri haricinde başka bir DNS (Open DNS ya da Google DNS gibi) kullanmanız gerekiyor. Bilgisayarınızın Run (Çalıştır) komutuna CMD yazdığınızda karşınıza gelen ekrana, (Tırnak işaretleri olmadan) "Ping google.com" yazın ve "Enter"a basın. Google hizmetlerinde sorun yaşayan kullanıcılar, ekrana gelen IP adreslerini (Örn: 74.125.43.103), Windows'un içindeki hosts dosyasına eklemeli.

Bunun için Windows klasörü altında sırasıyla şu klasörlere ulaşmanız gerekiyor: "Windows\System32\Drivers\ETC\". Bu konumda yer alan hosts dosyasını Notepad ile açıp, sayfanın altına örnek olarak şu satırları girdiğinizde:


74.125.43.103 youtube.com
74.125.43.103 www.youtube.com
74.125.43.103 docs.google.com

Bu sayede belirttiğiniz adreslere erişebilir durumda oluyorsunuz. Bağlanamadığınız her Google hizmeti için aynı işlemi yapabilirsiniz. Önce IP adresi, ardından da "http" olmadan site link'ini yazdığınızda, bahsi geçen siteye ulaşabiliyorsunuz.

Ayrıca youtube ve birçok servise sorunsuz bağlanabilmek için aşağıdaki konuyuda okumanızı tavsiye ederim:)

http://www.foruminci.net/internet_ve_bilisim_haberleri/23505-youtube_erisim_sorunu_cozumu_03_06_2010_a.html

MeY
04.06.2010, 12:07
ömrümüzü yedi bu youtube..

Logic@
04.06.2010, 12:19
Az önce yapılan bir açıklamayı aktarmak istiyorum;

Google`a yasaklama geliyor


Telekomünikasyon İletişim Başkanlığının (TİB) kararıyla Google'a ait bazı IP'lere (Internet Protocol Address), “hukuksal nedenlerden dolayı” erişimin engelleneceği öğrenildi.

Bazı ADSL firmaları ve servis sağlayıcılar tarafından abonelerine gönderilen bilgilendirmeye göre, erişimi engellenen IP'ler dolayısıyla Google'in bazı uygulamalarına erişememe veya erişimde yavaşlık yaşanması bekleniyor.

Bilgi notunda, sınırlamayla Google internet sitesine erişimde sorun yaşanması, reklam gibi analiz verisi için internet sitelerinde Google Analytics, Google Maps gibi Google uygulamalarını kullanan portal veya internet sitelerinde erişimin yavaşlayabileceği uyarısı yapıldı, Google Toolbar yüklü bilgisayarlarda bazı sitelere, internet siteleri dahilinde “google search” kullanan alan adlarına erişimde yavaşlama olabileceği ifade edildi.

Firmalara ait Google uygulamalarıyla entegre veya Google Search'e dayalı bazı uygulamaların bu erişim kısıtlamasından etkilenmesinin de söz konusu olabileceği duyuruldu.

Bu arada uzmanlar, TİB'in kararının, Google'a ait eski Youtube IP'leri ile ilgili olabileceğini değerlendirdi.

MeY
04.06.2010, 12:41
Sebep?

Logic@
04.06.2010, 12:45
Sebep yok canımız istedi yasakladık mantığı var sadece..

Hadi youtube sizin kişisel çıkarlarınıza uymuyordu anladım ama google translate, analystics, docs gibi uygulamaların kime ne zararı vardıda yasakladınız anlamak mümkün değil..
Bu resmen gerici zihniyettir rezalettir. Hukuki bilgim yeterli olsa bir saniye bile düşünmeden Türkiyeyi insanların iletişim ve haber alma özgürlüğünü engellediği gerekçesiyle dava ederdim.

MeY
04.06.2010, 12:46
bu yasaklar beni deli ediyorrr

Logic@
04.06.2010, 12:47
Bu gidişle 3-5 yıl içinde irandan farkımız kalmayacak..

Düşes*
04.06.2010, 15:06
yasaklar benide sinir ediyoo :S