PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Canlılar Dünyası::Balıklar



ray-man
11.04.2010, 00:44
1. Superclassis (üst sınıf): Pisces (Balıklar)
Hayvanlar aleminde hareketli çeneler, ilk kez balıklarda ortaya çıkmıştır. Su yaşamına uyum yapmışlardır. Bu yaşamın gereği olarak, su içinde harekete yardımcı olmak üzere, çift ve tek halde "yüzgeçler" gelişmiştir. Deri üzeri, su dengesini korumak amacıyla mukus salgısıyla ve çoğunlukla çeşitli tipte pullarla kaplıdır. (Mukus: Koyu ve az akışkan özellikte, glikoprotein yapısında salgı, sümük.)


http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/pisces.jpg
Solunum organı olan "solungaçlar", su içerisinde çözünmüş halde bulunan solunum gazlarının, dolaşım pigmentleri ve su ortamı arası aktarımından sorumludur. Kalp daima 2 bölmelidir.

. Classis (Sınıf): Placodermi (Fosil balıklar)
Baş ve boyun bölgesi, birçok plakadan oluşan ve solungaçların üzerini örten, sıkı bir zırhla sarılmıştır. Vücudun geri kalanı çıplak ya da pullu olabilir. Çenelerinde gerçek dişler bulunmaz. Üstçene kemiði, kafatasına sıkı bir şekilde baðlayan yapı bu canlılarda mevcut deðildir. Vücutlarında sadece kısmen kemikleşme görülür. Bu nedenle, kıkırdaklı balıkların (Chondrichthyes) en yakın akrabası kabul edilirler.
Devoniyen devrinde yaygın olarak yaşamışlardır. Çok farklı ortamlarda yayılış göstermeleri nedeniyle, tür çeşitlilikleri de oldukça yüksektir.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Dinichthys.gif
Dinichthys spp.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/pteryich.jpg
Pterichthyodes spp.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Bothrio.gif
Bothriolepis spp.

. Classis (Sınıf): Chondrichthyes (Kıkırdaklı balıklar)
Tamamen kıkırdak yapıdaki iskeletleri, dentin kökenli hiçbir eleman içermez. Vücutları yüzmeye yardımcı olmak üzere füze veya mekik şeklinde bir yapı kazanmıştır. Bazı gruplarda vücudun alt-üst yönünde (dorsoventral) yassılaştığı görülür. Derileri bol miktarda mukus bezi içerir. Vücut üzerindeki pullar sert olup, plakoid tiptedir.
Tek veya çift halde bulunan yüzgeçler, daima ışınlarla desteklenmiştir. Erkek bireylerde pelvik yüzgeç (karın yüzgeci), değişikliğe uğrayarak, kopulasyon organı olan "Clasper" halini almıştır. Kuyruk yüzgeci genellikle heteroserk yapıdadır, ancak çeşitli gruplarda farklılık gösterebilir.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/clasper.jpg
Clasper
Ağızları alt konumludur. Hareketli çenelerinde bulunan dişleri oldukça kuvvetli yapıda olup, genellikle geriye doğru kıvrıktır. Çoğu yırtıcıdır ve çeşitli canlılarla beslenirler. Burun delikleri 1-2 adet olup, ağız boşluğuyla bağlantılı değildir. Dışa açılan solungaç yarıkları mevcuttur. En öndeki solungaç "Spirakulum" adını alır ve solunumda görev almaz. Solungaçların üzerini örten "operkulum" yapısı bulunmaz, sadece Holocephali alt sınıfında bunun görevini üstlenen yalancı bir kapakçık bulunur. Solunum suyu, ağız yoluyla alınır. Kalpleri bir karıncık ve bir de kulakçık olmak üzere, iki bölümden oluşur. Kapalı dolaşım sistemi görülür. Kanları, yüksek miktarda üre içerir ve deniz suyuyla izotonik özelliktedir. Alyuvarları çekirdekli ve oval şekillidir. Değişken vücut sıcaklıklı (poikilotherm) canlılardır. Böbrekleri mezonefroz tiptedir.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/operkulum.gif
Beyinlerinden 10 çift sinir çıkar. Her kulakta 3 yarım daire kanalı bulunur. Duyu alımından sorumlu olarak "Yanal çizgi" mevcuttur. Yüzme keseleri YOKTUR. Bu nedenle, batmamak için sürekli hareket etmek zorundadırlar. Ýç döllenme görülür. Üreme ovipar veya ovovivipar olabilir. Gelişmelerinde larva evresi yoktur.

ray-man
11.04.2010, 00:49
1. Subclassis (Alt sınıf): Holocephali (Deniz kedileri)
Gerçek omur gövdesi ve kaburgaları bulunmayan, az gelişmiş kıkırdaklı balıklardır. Kuyrukları ince bir iplik şeklinde uzamıştır. Büyük yapılı sırt yüzgeçlerinin ön kısmında bir zehir iğnesi bulunur. Spirakulumları bulunmaz, solunumda görevli olan solungaç yayı sayısı 3'e indirgenmiştir. Solungaçların üzeri, kemik yapıda olmayan yalancı bir solungaç kapakçığıyla örtülüdür.Mide fazla farklılaşma göstermemiştir, bağırsak sarmalları ve "kloak (http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/sozluk.htm#kloak)" adı verilen açıklıkları bulunmaz.
Eşeysel dimorfizm (http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/sozluk.htm#eseyseldimorf) görülür. Dişiler, oransal olarak erkek bireylerden daha iridir. Başlarının üst ön kısmında bulunan bir çıkıntı, çiftleşmede yardımcıdır.
1. Familya (Aile): Chimaeridae
2. Familya (Aile): Rhinochimaeridae
3. Familya (Aile): Callorhynchidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/chimaera.jpg
Chimaera spp.



http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Chimaera2.jpg

. Subclassis (Alt sınıf): Elasmobranchii (Yassısolungaçlılar)
İskeletlerinde kısmen kalkerleşme görülür. Kıkırdak yapıdaki solungaç bölmeleri tam olarak gelişmiştir. Solungaç yarıkları 5-7 adet olup, operkulum kapakçığıyla örtülmez. Yüzme keseleri olmadığı için, sürekli olarak hareket etmek durumundadırlar. Karın kaburgaları körelmiştir. Kloakları bulunur, döllenme çoğunlukla vücut içerisindedir.
Torpedinidae (elektrikli vatozlar) ailesinde, yüzgeçlerdeki kas plakaları içerisinde, başa yakın konumlu, 2 adet böbrek şekilli elektrik organı bulunur.
1. Ordo (Takım): Selachii = Pleurotremata (Köpekbalıkları)



http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/mitsukurina.jpg
Mitsukurina spp.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/galeorhinus_galeus.jpg
Galeorhinus galeus (camgöz)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/cetorhinus_maximus1.jpg
Cetorhinus maximus (büyük camgöz)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Mustelus.jpg
Mustelus spp.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Sphyrna.jpg
Sphyrna spp. (çekiç burun)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Scyliorhinus.jpg
Scyliorhinus spp. (kedi balığı)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/galeu_glauca.jpg
Galeus glauca (mavi köpekbalığı)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/carcharodon_carcharias1.jpg
Carcharodon carcharias (büyük beyaz köpekbalığı)


2. Ordo (Takım): Batoidei = Rajiformes (Vatozlar)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Pristis.jpg
Pristis spp. (testereli vatoz)


http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Torpedo_marmorata.jpg
Torpedo spp. (uyuşturan)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/raja.jpg
Raja spp. (vatoz)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Dasyatis.jpg
Dasyatis spp. (dikenli vatoz)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/manta.jpg
Manta spp. (hayalet vatoz)

ray-man
11.04.2010, 00:53
. Classis (Sınıf): Osteichthyes (Kemikli balıklar)
İskeletleri kemik yapıdadır ve dentin kökenli elemanlar bulunur. Vücutları çeşitli şekillerde olabilir. Vücut üzerindeki pullar sikloid, ktenoid veya ganoid tiptedir. Kuyruk yüzgeci genellikle homoserk yapıdadır, ancak çeşitli gruplarda farklılık gösterebilir. Yine farklı gruplarda, diğer yüzgeçlerde görülen yapısal değişiklikler, sistematik açıdan önem taşır.
Ağızları üst veya uç konumludur. Hareketli çenelerinde çeşitli yapıda dişler bulunur. Bazı gruplarda ayrıca, yedinci solungaç yayı üzerinde farinks dişleri görülür. Solungaçların üzeri "operkulum" adı verilen kapakçıkla örtülüdür. Mide ve bağırsaklar arasında "pilorik kapakçıklar" bulunur. Kalpleri bir karıncık ve bir de kulakçık olmak üzere, iki bölümden oluşur. Değişken vücut sıcaklıklı (poikilotherm) canlılardır. Kapalı dolaşım sistemi görülür. Yüzme keseleri bulunur. Bu kese, suyun farklı seviyelerindeki basınç miktarlarına karşı dayanıklılık sağlamada, solunumda, ses çıkarmada ve ses işitmede yardımcıdır. Akciğerli balıklarda (Dipnoi) ise, akciğer görevindedir.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/kemikli1.gif
Beyinlerinden 10 çift sinir çıkar. Her kulakta 3 yarım daire kanalı bulunur. İç kulakta bulunan kulak taşları (otolitler) dengenin sağlanmasından sorumludur ve bu tağların halkalarından yağ tayini yapılır. "Yanal çizgi", duyu alımından sorumlu olan temel elemandır. Bazılarında bulunan bıyıklar, zeminde besin bulmaya yardımcıdır.
Böbrekleri mezonefroz tiptedir. Kloakları yoktur. çift halde gonadlar bulunur. Döllenme vücut dığında gerçekleğir ve üreme tipi genellikle oviparidir.
Denizlerde ve tatlı sularda, birçok farklı ortamda dağılım gösterirler. Tatlı sularda yaşayanlarda, vücuttaki su kaybını önlemek amacıyla çeşitli adaptasyonlar gelişmiştir. Vücuda su girişini önlemek için, vücut yüzeyi mukusla kaplanmıştır, gözde yağımsı yapıda bir göz kapağı bulunur. Böbrekler ve kas sistemi daha gelişmiştir.
1. Subclassis (Alt sınıf): Acanthodii (Dikenli yüzgeçliler) - Fosil Formlar



2. Subclassis (Alt sınıf): Sarcopterygii (Et yüzgeçliler)
Burun delikleri, ağız boşlukları ile bağlantılıdır. Çift yüzgeçler, saçak şeklindeki dermis kökenli ışınlarla desteklenmiştir. Bu ışınlar, eklemli iskelet elemanları ve kas taşır. İç iskeletleri, az miktarda kemikleşmiştir. Geçmişte karaya geçen dört üyelilerin atası oldukları kabul edilmektedir.
1. Ordo (Takım): Crossopterygii (Saçak yüzgeçliler)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Latimeria.jpg
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Latimeria2.jpg
Latimeria spp.

2. Ordo (Takım): Dipnoi (Akciğerli balıklar)


http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Neoceratodus.jpg
Neoceratodus spp.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/protopterus1.jpg
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/protopterus2.jpg
Protopterus spp.
3. Subclassis (Alt sınıf): Actinopterygii (Işınlı yüzgeçliler)
Yüzme keseleri oluşmuştur. Bu kese, vücut ağırlığını hafifleterek yüzmede kolaylık sağlar ve yüzgeç hareketini rahatlatır. Işınlarla destekli ve uç kısımları deriyle kaplı olan yüzgeçler, çoğunlukla yüzmeyi yönlendirme görevindedir.
Burun delikleri, birkaç tür haricinde ağız boşluğuna açılmaz. Deri mukus bezleriyle donatılmıştır ve sikloid, ktenoid veya ganoid (Mersinbalıklarında) yapıda pullar bulunur.
1. Superordo (üst takım): Chondrostei (Kıkırdaklı kemikli balıklar)
Diğer kemikli balıklardan daha erken ayrılmış ve evrimleşmiştirler. İç iskelet kıkırdak yapıdadır, spirakulum bulunur ve pullar ganoid yapıdadır. Kaşık ağızlılarda (Polyodontidae) vücut tamamen çıplaktır veya çok seyrek olarak pul taşır.


http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/acipenser.jpg
Acipenser spp. (mersinbalığı)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/huso.jpg
Huso spp. (morina)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Polyodon.jpg
Polyodon spp. (kaşıkbalığı)
2. Superordo (üst takım): Holostei (ılkel kemikli balıklar)
Yüzme keseleri çifttir. Çoğunda ganoid pullar indirgenmiştir. Büyük bir kısmı fosil formlar olan bu üst takımın, günümüzde az sayıda üyesi yaşamaktadır.


http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Lepisosteus.jpg
Lepisosteus spp. (kemikli turna)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/amia1.jpg
Amia spp. (çamurbalığı)

ray-man
11.04.2010, 00:57
3. Superordo (Üst takım): Teleostei (Gerçek kemikli balıklar)
Yüzme keseleri tek yapılıdır ve hidrostatik organ olarak en gelişmiş haldedir. Kese içerisindeki gaz miktarının ayarlanması, suda farklı seviyelerde asılı kalabilmeyi sağlar. Ganoid pullar iyice indirgenmiş ve yerini elastik pullara bırakmıştır. Vücutta bulunan kılçklar, ilave kemikleşmelerdir. Kuyrukları çoğunlukla homoserk tiptedir.
Dış döllenme görülür, bazı türlerde (yılanbalıkları) üreme göçleri söz konusudur. çoğu grupta yumurtalar, çeşitli şekillerde korunur. Vücut şekillerinde değişiklikler görülebileceği gibi, ışık organı veya yapışma organı gibi özelleşmiş yapılara da rastlanır.
Oldukça kalabalık bir üst takım olan Teleostei'nin sınıflandırılmasında, farklı kaynaklarda farklı yöntemler izlenmiştir. Burada ise, en iyi bilinen örnekler, dahil oldukları aileler ile birlikte belirtilecektir.
Ordo (Takım): Anguilliformes (Yılan balıkları)
1. Familia (Aile): Anguillidae:

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/anguilla.jpg
Anguilla spp. (yılanbalığı)
2. Familia (Aile): Muraenidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Muraena.jpg
Muraena spp. (müren)

Ordo (Takım): Clupeiformes (Ringa balıkları)
3. Familia (Aile): Clupeidae
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Clupea.jpg
Clupea spp. (sardalye)http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/alosa.jpg
Alosa spp. (tirsi, ringa)

4. Familia (Aile): Engraulidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Engraulis.jpg
Engraulis encrasicholus (hamsi)
5. Familia (Aile): Myctophidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/myctophum.jpg
Myctophum spp. (ışıklı sardalye)

Ordo (Takım): Salmoniformes (Alabalıklar, Som balıkları)
6. Familia (Aile): Salmonidae
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/salmo_trutta.jpg
Salmo trutta (alabalık) http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/salmo_salar.jpg
Salmo salar (sombalığı)
7. Familia (Aile): Esocidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/esox_lucius.jpg
Esox lucius (turna balığı)
Ordo (Takım): Cypriniformes (Sazangiller)
8. Familia (Aile): Serrasalmidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Pygocentrus.jpg
Pygocentrus spp. (piranha)

9. Familia (Aile): Cyprinidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/cyprinus_carpio1.jpg
Cyprinus carpio (sazan)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/alburnus.jpg
Alburnus spp. (incibalığı)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/carassius_auratus.jpg
Carassius spp.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/barbus.jpg
Barbus spp.
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/gobio.jpg
Gobio spp. (kayabalığı)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/leuciscus_cephalus.jpg
Leuciscus cephalus (tatlısu kefali)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/tinca.jpg
Tinca tinca (kadife balığı)

10. Familia (Aile): Cobitidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/cobitis_taenia.jpg
Cobitis spp. (taş ısıran)
Ordo (Takım): Siluriformes (Yayıngiller)
11. Familia (Aile): Siluridae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/silurus_glanis.jpg
Silurus glanis (yayın)
Ordo (Takım): Lophiiformes (Şeytan balıkları)
12. Familia (Aile): Lophiidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/lophius_piscatorius.jpg
Lophius piscatorius (fener balığı, deniz şeytanı)
Ordo (Takım): Gadiformes (Mezgitler)
13. Familia (Aile): Ophididae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/ophidion.jpg
Ophidion spp. (kayış balığı)
14. Familia (Aile): Gadidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/gadus.jpg
Gadus merlangus (mezgit)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/molva.jpg
Molva spp. (gelincik)

Ordo (Takım): Atheriniformes (Küçük sazanlar)
15. Familia (Aile): Belonidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Belone.jpg
Belone spp. (zargana)
16. Familia (Aile): Poecilidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/gambusia_affinis.jpg
Gambusia affinis (sivrisinek balığı)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/poecilia_reticulata.jpg
Poecilia reticulata (lepistes)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/xiphophorus_helleri.jpg
Xiphophorus helleri (kılıçkuyruk)

17. Familia (Aile): Atherinidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Atherina.jpg
Atherina spp. (gümüş balığı)
Ordo (Takım): Zeiformes (Dülgerbalıkları)
18. Familia (Aile): Zeidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/zeus_faber.jpg
Zeus faber (dülger balığı)
Ordo (Takım): Gasterosteriformes (Dikenceler)
19. Familia (Aile): Gasterosteidae
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/gasterosteus.jpg
Gasterosteus spp. (dikence) http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Pungitius.jpg
Pungitius spp. (dikence)

ray-man
11.04.2010, 00:58
20. Familia (Aile): Syngnathidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/syngnathus_acus.jpg
Syngnathus spp. (deniz iğnesi)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Phyllopteryx.jpg
Phyllopteryx spp. (yosun balığı)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/hippocampus.jpg
Hippocampus spp. (denizatı)

Ordo (Takım): Scorpaeniformes (ıskorpitler)
21. Familia (Aile): Scorpaenidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/scorpaena_scrofa.jpg
Scorpaena spp. (iskorpit)
22. Familia (Aile): Triglidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/trigla_lucerna.jpg
Trigla spp. (kırlangıçbalığı)

23. Familia (Aile): Siganidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/siganus.jpg
Siganus spp. (sokar)
Ordo (Takım): Dactylopteriformes (Uçan balıklar)
24. Familia (Aile): Dactylopteridae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Dactylopterus_volitans.jpg
Dactylopterus volitans (uçan balık)
Ordo (Takım): Perciformes (Levrekler)
25. Familia (Aile): Percidae
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/perca_fluviatilis.jpg
Perca fluviatilis (tatlısu levreği) http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Lucioperca.jpg
Lucioperca spp. (sudak)
26. Familia (Aile): Serranidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/epinephelus_guaza.jpg
Epinephelus guaza (orfoz)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/morone.jpg
Morone saxatilis (çizgili levrek)

27. Familia (Aile): Apogonidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Apogon.jpg
Apogon spp. (kardinal)
28. Familia (Aile): Carangidae: Trachurus spp. , Lichia amia.

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/trachurus.jpg
Trachurus spp. (istavrit)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/lichia_amia.jpg
Lichia amia (akya)

29. Familia (Aile): Mullidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Mullus.jpg
Mullus spp. (barbun)

30. Familia (Aile): Sparidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/diplodus_sargus.jpg
Diplodus sargus (karagöz)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/pagrus.jpg
Pagrus pagrus (mercan)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/sparus_aurata.jpg
Sparus aurata (çipura)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/boops.jpg
Boops boops (kupes)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/sarpa_salpa.jpg
Sarpa salpa (sarpa)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/dentex.jpg
Dentex spp. (sinagrid)

31. Familia (Aile): Labridae
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/labrus_bimaculatus.jpg
Labrus spp. (lapin) http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Crenilabrus.jpg
Crenilabrus spp. (çırçır balığı) 32. Familia (Aile): Maenidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/spicara_maena.jpg
Spicara maena (izmarit)
33. Familia (Aile): Pomatomidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Pomatomus.jpg
Pomatomus saltator (lüfer)
34. Familia (Aile): Mugilidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/mugil.jpg
Mugil spp. (kefal)
35. Familia (Aile): Trachinidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/trachinus.jpg
Trachinus spp. (trakonya, çarpan balık)

36. Familia (Aile): Blennidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/blennius.jpg
Blennius spp. (horozbina)
37. Familia (Aile): Gobiidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/gobius_niger.jpg
Gobius spp. (kayabalığı)
38. Familia (Aile): Scombridae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Sarda.jpg
Sarda sarda (palamut, torik)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/scomber_japonicus.jpg
Scomber japonicus (kolyoz)

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Scomber.jpg
Scomber scomber (uskumru)
http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/thunnus_thynnus.jpg
Thunnus thynnus (orkinos)

39. Familia (Aile): Callionymidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/callionymus_maculatus.jpg
Callionymus maculatus (benekli üzgün balık)
Ordo: Pleuronectiformes (Yassı balıklar, yan yüzerler)
40. Familia (Aile): Bothidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Bothus.jpg
Bothus spp. (kalkan balığı)
41. Familia (Aile): Pleuronectidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Pleuronectes.jpg
Pleuronectes spp. (pisi balığı)
42. Familia (Aile): Soleidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Solea.jpg
Solea spp. (dil balığı)
43. Familia (Aile): Molidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/mola.jpg
Mola mola (aybalığı, pervane balığı)

Ordo: Mastacembeliformes (Tatlısu Yılan Balıkları)
44. Familia (Aile): Mastacembellaidae

http://www.biltek.tubitak.gov.tr/bilgipaket/canlilar/img/Mastacembelus.jpg
Mastacembelus spp. (Tatlısu yılanbalığı)