PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Japonya’da ihracat çöktü!!!



Logic@
26.02.2009, 09:44
Japonya’da ihracat çöktü!!!



Japonya’da ihracat ocak ayında yüzde 46 düştü. Ülke, 2. DünyaSavaşı’ndan bu yana en derin ekonomik krizin içinden geçiyor. Ülke ayrıca şimdiye kadarki en büyük ticaret açığını verdi

Japonya’nın ihracatı ocakta, önceki yılın aynı dönemine göre, yüzde 45.7’lik düşüş gösterdi. Rakamlar son 10 yılın en kötü ihracat performansına işaret ediyor. 5.5 trilyon dolarla dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olan Japonya da otomotiv ürünlerine yönelik dış talep de ise yüzde 69’luk düşüş görülüyor. Japonya’nın, ABD’de ye olan ihracatındaki gerileme ise yüzde 53 olarak gerçekleşti.

Ülkenin Asya’ya özellikle de Çin’e yönelik ihracatın da da büyük düşüşler görülüyor. Elektronik ve diğer Japon ürünlerine ve global ekonomideki sert yavaşlamaya paralel olarak dünya genelinde talepte görülen azalma, ülke ekonomisini derin bir resesyona (durgunluk) ittiği belirtiliyor. Aynı zamanda son aylarda yen de görülen değerlenmenin de Japon ihracatçılarının rekebat edebilme şansını zora soktuğu ifade ediliyor.

Japonya’da ihracat büyümesi de kritik bir öneme sahip bulunuyor. İhracatın yanı sıra iç talepte de zayıf seyir devam etmesi ülke ekonomisini derinden etkiliyor. Japonya’nın 2. Dünya Savaşı sonrasındaki en derin krizin içinde bulunduğu ifade ediliyor. Maliye Bakanlığı, ihracatının düşmesi nedeniyle Japonya’nın dış ticaret açığının ocakta 9.92 milyar dolar olduğunu açıkladı. Bunun ikinci Orta Doğu petrol krizini takip eden 1980 yılından bu yanaki en büyük dış ticaret açığı olduğu belirtildi. Japonya’nın sanayi üretiminin de ocakta yüzde 10 gerilemesi bekleniyor.

‘Krizin en büyük kurbanlarından’

BBC’nin haberine göre Japonya krizin etkilerini hafifletebilmek için her bir Japon vergi mükellefine en az 130 dolar dağıtımının da dahil olduğu ekonomiyi teşvik paketi üzerinde çalışılıyor. Fakat Japonya Başbakanı Taro Aso’nun popülaritesini kaybetmiş olmasının bu tür politikaların uygulanmasını zorlaştırdığı ifade ediliyor. AFP ise haberinde Japonya’yı global krizin en büyük kurbanlarından şeklinde tanımladı.

Japonya geçen yılın son çeyreğinde yüzde 12.7 daralarak, son 35 yılın en kötü performansını göstermişti. Krizin merkez üssü olan ABD’de ise aynı dönemdeki daralma yüzde 3.8 olarak gerçekleşmişti. Japonya’da işsizlik oranı son 3 yılın en yüksek seviyesine yakın olan yüzde 4.4 düzeyinde bulunurken, ülke de işsizlik 2. Dünya Savaşı sonrasında en fazla yüzde 5.5’e kadar çıkmıştı. Analistler, işsizliğin çok daha yüksek seviyelere çıkma tehlikesinin bulunduğunu belirtiyor...