PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Yasemin'den 'Cumhuriyet' dalışı



UZMAN
01.11.2009, 01:50
Dünya Sualtı Serbest Dalış Rekortmeni Yasemin Dalkılıç, 5 yıl aradan sonra Muğla'nın Bodrum İlçesi'nde bugün Cumhuriyet'in kuruluşunun 86. yılı nedeniyle 86 metreye daldı.

Dalışı 1 dakika 48 saniyede tamamlayan Dalkılıç, "Uzun zaman sonra ilk kez bu kadar derine indim. Cumhuriyetimizin kuruluşu nedeniyle yaptığım dalışta büyük mutluluk duydum. Ve performansımın çok iyi olduğunu gördüm. Aralık ayındaki yapacağım rekor denemesi öncesi bu dalış benim için büyük moral oldu" dedi.

Serbest dalışın farklı stillerinde kırdığı dünya rekorlarıyla dünyaya adını duyuran 30 yaşındaki Yasemin Dalkılıç, rahatsızlığı nedeniyle 5 yıl ara verdiği rekor denemelerine Bodrum'un Yalı Beldesi açıklarındaki Gökova'nın ortasında yer alan Orak Adası yakınlarında devam etti. Dalkılıç, bugün öğle saatlerinde gerçekleştirdiği 86 metrelik Cumhuriyet Kupası dalışı ile yeniden mavi sulara döndü. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Turkcell sponsorluğunda çalışmalarına üç ay önce Miami'de eşi ve antrenörü Rudi Castineyra ile birlikte yeniden başlayan Dalkılıç'ın dalış öncesinde oldukça heyecanlı ve istekli olduğu görüldü. Dalışı Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürk ile yaklaşık 25 basın mensubu ve bölgeye teknelerle gelen yerli turistler ilgiyle izledi. Dalkılıç'a dalışı sırasında antrenörü Castineyra ile altı dalgıç eşlik etti. Dalış öncesinde eşi Castineyra'nın Yasemin'e bol bol moral ve taktik verdiği görüldü. Dalkılıç, Cumhuriyet'in 86. kuruluş yılı anısına gerçekleştirdiği gösteri dalışında Limitli Değişken Ağırlıklı Serbest Dalış kategorisinde 86 metreye indi. Etkinliğin tescilli bir rekor dalışı olmaması nedeniyle, basın mensuplarına ilk kez yakından görüntü ve detay alma olanağı sağlandı. Dalkılıç, 86 metreye indiği dalışını saat 12.08'de gerçekleştirdi ve dalışı tam 1 dakika 48 saniyede tamamladı. Dalış sonrasında basın mensuplarına Gökova, Türk bayrakları ve Turkcell flamaları ile poz veren Dalkılıç'ın bu dalışı çok rahat gerçekleştirdiği ve moralinin yüksek olduğu gözlendi. Dalışını izleyen Bodrumspor'lu yüzücüler 10 yaşındaki Efe Akarsu ve 12 yaşındaki Efe Yaman ile hatıra fotoğrafı çektiren Dalkılıç sempatik tavırlarıyla dikkati çekti. Yasemin Dalkılıç bu kategorideki rekorunu 15 Temmuz 2001 tarihinde Mısır'da 105 metreye inerek kırmıştı.

Dalış sonrası basın mensuplarının bulunduğu tekneye çıkan Dalkılıç, "Geçirdiğim rahatsızlığın ardından uzun zaman sonra ilk kez bu kadar derine indim. Cumhuriyetimizin kuruluşu nedeniyle yaptığı dalışta büyük mutluluk duydum. Ve performansının çok iyi olduğunu gördüm. Aralık ayındaki yapacağım rekor denemesi öncesi bu dalış benim için büyük moral oldu" dedi. Yasemin Dalkılıç, 26 Aralık'ta da Bodrum'da Limitsiz Değişken Serbest Ağırlıklı Serbest Dalış kategorisinde 125 metreye inerek dünya rekoru deneyeceğini söyledi. Milli yüzücü bundan önceki rekoru 9 Kasım 1999 tarihinde yine Bodrum'da 105 metre ile kırmıştı. Dalkılıç bu rekora ulaşırsa 9. dünya rekorunu kırmış olacak.

YASEMİN DALKILIÇ

Yasemin Dalkılıç, 14 yaşında milli paletli yüzme takımına girerek Türkiye'yi iki dünya ve bir Avrupa şampiyonasında temsil etmişti. Daha sonra serbest dalış sporuna ağırlık veren Dalkılıç, 1999-2003 yılları arası nda bu spordaki beş disiplinin dördünde sekiz dünya rekoru kırdı. Desteksiz Sabit Ağırlık, Sınırsız Değişken Ağırl ık, Sınırlı Değişken Ağırlık ve Malzeme Destekli Ağırlık kategorilerinde rekorlar kıran Dalkılıç'ın 2 denemesi ise başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Yasemin, Sınırsız Değişken Ağırlık kategorisindeki 120 metrelik dalışıyla 2000 yılında "Dünyanın en derine dalan bayan dalgıcı" unvanını elde etmişti.

Dünyada FREE, CMAS ve AIDA olmak üzere 3 ayrı serbest dalış organizasyonu rekor tescili yapıyor. FREE organizasyonu ile çalışmalarını yürüten Dalkılıç, daha önceki yıllarda rekor denemelerinin Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu'nca (TSSF) tescili konusunda yaşanan sorunların bu ve daha sonraki denemelerinde olmayacağını bildirdi.


http://www.hurriyet.com.tr/_np/9119/9129119.jpg

MeY
01.11.2009, 13:42
Zor iş..

Ötüken
01.11.2009, 18:02
Branşı farklı bir dal olsaydı nasılda göz önünde olurdu. Mesela futbol ;)

Bazı sporculara ülkemizde gereken ilgi ve değer gösterilmiyor.